Høring av regionalt miljøprogram og ny forskrift om regionale miljøtilskudd

Høringsfrist:
18. mai 2023 23:59
Kulturlandskap og folk, på Sørøya. Foto: Cecilie Hansen

Statsforvalteren i Troms og Finnmark hører nå forslag til regionalt miljøprogram og forskrift om regionale miljøtilskudd i jordbruket i Troms og Finnmark. Høringen er åpen for alle. Frist for å gi høringsinnspill er 18. mai 2023.

Publisert 20.04.2023

Høringsforslagene er utarbeida etter innspill fra en arbeidsgruppe, som har bestått av faglagene: Troms bondelag, Finnmark bondelag, Troms bonde og småbrukarlag og Finnmark bonde og småbrukarlag, ansatte i landbruksforvaltningen i Ibestad og Balsfjord og Senja kommune, ansatte i kulturminneforvaltningen i Sametinget, Troms fylkeskommune og Finnmark fylkeskommune og ansatte på landbruk og miljø hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Det nasjonale miljøprogrammet ble revidert i 2022. Landbruksdirektoratet har også fastsatt instruks for regionale miljøtilskudd. Instruksen beskriver hvilke tiltak/tilskuddsordninger fylkene kan velge mellom og setter mål for de ulike tiltakene.

Instruksen gir også utfyllende informasjon om de ulike ordningene som fylkene kan velge å ta med i sine regionale miljøprogram. Utvalget av ordninger som er med i forskriften er bestemt i Regionalt miljøprogram for jordbruket i Troms og Finnmark 2023-2026.

Utkastene til miljøprogram og ny forskrift finner du til høyre på denne siden hvis du leser på pc. Leser du på mobil finner du utkastene nederst.

Frist for å sende inn høringsspill er 18. mai 2023.

Høringsinnspillene kan sende til oss på e-post eller per brev til:

Merk høringsinnspillet med vårt saksnr. 2023/3185

Statsforvalteren går gjennom innspillene. Regionalt miljøprogram med tilhørende forskrift for regionale miljøtilskudd i jordbruket i Troms og Finnmark blir vedtatt innen 1. juni 2023.

Om regionalt miljøprogram

Det regionale miljøprogrammet definerer 8 miljøtemaer med beskrivelser av utfordringer, strategier og resultatmål for hvert miljøtema. Miljøprogrammet beskriver videre miljøvirkemidlene vi har på regionalt og kommunalt nivå, og legger føringer for bruk og forvaltning av ordningene.

Endringer i miljøprogrammet

Nytt i regionalt miljøprogram er miljøtemaet jord og jordhelse, samt at det er lagt til et kapittel for aktuelle tilskuddsordninger som hører inn i miljøprogrammet. I forhold til regionalt miljøprogram for perioden 2019-2022 er kapittelinndelingen noe annerledes bygd opp. Nå beskrives miljøtemaene i kapittel 4, og miljøvirkemidlene på regionalt og kommunalt nivå beskrives i kapittel 5, før de ulike tiltakene som skal være med i regionalt miljøtilskudd i jordbruket i Troms og Finnmark i perioden 2023-2026 beskrives i kapittel 6.

Om regionale miljøtilskudd

Regionale miljøtilskudd er en samlebetegnelse på en rekke tilskuddsordninger. De skal bidra til å ivareta kulturlandskap, biologisk mangfold, kulturmiljøer og kulturminner i jordbrukslandskapet i jordbruket. Tilskuddene skal også bidra til å redusere utslipp til luft og avrenning til vann fra jordbruket. Det er totalt 20 tilskuddsordninger som gårdbrukere kan søke på. I tillegg kan beitelag søke om tilskudd til drift av beitelag.

Forslag til endringer i forskrift om regionale miljøtilskudd i jordbruket, Troms og Finnmark

De fleste tilskuddsordningene er uendret fra dagens forskrift. Endringene vi foreslår er beskrevet nedenfor:

 § 6 Beiting av lokalt verdifulle jordbrukslandskap i utmark

Tilskuddet har i forrige periode vært § 7 i forskrifta.

I dagens forskrift har ordninga vært delt inn i fire områder/tiltak som kvalifiserer til tilskudd:

  1. Verdifulle utmarksareal i Utvalgte kulturlandskap i jordbruket (UKL)
  2. Arealer uten helårs veiforbindelse
  3. Bygdenære områder
  4. Transport av dyr til utmarksbeite (minst 30 km langs vei eller med båt)

 Tilskuddsordninga er forvirrende både for søkerne og forvaltninga. Det har vært åpent for søkerne å søke på flere områder i samme søknad. Fordi det ikke har vært mulig å differensiere hvilke områder foretakene søker på, er det uklart hvilke områder tilskuddet faktisk brukes til. Det er behov for å rydde i denne bestemmelsen i forskrifta.

Statsforvalteren har foreslått å endre denne bestemmelsen til å omfatte følgende områder:

Vanskelig tilgjengelige beiteområder er en av følgende:

  • øyer uten fergeforbindelse
  • steder uten helårs veiforbindelse
  • områder som krever at dyra fraktes med båt eller med veitransport over 30 km én vei

Dette innebærer at bokstav a og c fra dagens forskrift utgår. Vi ønsker spesielt innspill på denne endringa.

I tillegg har Statsforvalteren forskriftsfestet at tilskuddet ikke kan gis til beiteområder som er i forvaltningsområder for bjørn, gaupe og jerv. Dette er innarbeidet forvaltningspraksis, og har vært et vilkår som har vært beskrevet i veilederen for tilskuddsordningene. Det er etter Statsforvalterens syn fornuftig at dette vilkåret kommer frem av forskrifta.

§ 11 Skjøtsel av biologisk verdifulle arealer

I dagens forskrift åpnes det for at søkere kan få tilskudd for skjøtsel av samme areal etter § 10 slått av slåttemyr og slåttemark og § 11 skjøtsel av biologisk verdifulle arealer. For å unngå dobbel utbetaling av tilskudd, foreslår Statsforvalteren å ta ut slåttemyr og slåttemark fra § 11.

 13 Drift av seter

Seter med melkesau er tatt inn i tilskuddsordninga. I tillegg har Statsforvalteren lagt inn en definisjon i bestemmelsen, for hva som skal forstås som seter:

Som seter regnes i denne sammenhengen et produksjonssted for melk, som bare er egnet for bruk i sommersesongen.

 Miljøtema utslipp til luft

I dette miljøtemaet har det vært en del endringer i den nye instruksen fra Landbruksdirektoratet. Det er to store endringer:

  • Spredning av husdyrgjødsel med rask nedmolding fra dagens forskrift utgår som egen tilskuddsordning. I den nye forskrifta slås den sammen med ordninga spredning av husdyrgjødsel om våren og/eller i vekstsesongen.

Den nye tilskuddsordninga Spredning av all husdyrgjødsel om våren og/eller i vekstsesongen får to tiltaksklasser:

    • Spredning i voksende kultur
    • Nedmolding innen 18 timer i åpen åker

  • Nedfelling eller nedlegging av husdyrgjødsel fra dagens forskrift blir to tilskuddsordninger i den nye forskrifta.

Begge de to nye tilskuddsordningene får to tiltaksklasser:

Nedlegging av husdyrgjødsel:

    • Nedlegging i voksende kultur
    • Nedlegging og nedmolding innen 18 timer i åpen åker

Nedfelling av husdyrgjødsel:

    • Nedfelling i voksende kultur
    • Nedfelling i åpen åker