Munningsfredningssoner
Du står nå ved utløpet av et vassdrag med anadrome laksefisk (laks, sjøørret og/eller sjørøye) – enten ved yttergrensen av en munningsfredningssone eller ved grensen mellom elv og sjø. Her gjelder det særskilte regler for fiske.
100-metersonen
Fra grense elv-sjø og 100 meter ut i sjøen er det i utgangspunktet kun tillatt å fiske med stang og håndsnøre fra land, og kun når fisket er åpnet i vassdraget. Dersom det kun er åpnet for fiske etter for eksempel sjøørret i vassdraget, er det ikke tillatt å fiske etter laks eller sjørøye i 100-metersonen.
Grense elv-sjø markerer overgangen mellom offentligrettslige fiskeregler i elv og sjø. Grensen markerer også hvor langt grunneiers eksklusive rett til fiske går, og hvor allmenhetens frie fiske i sjø begynner. I sjø er fiske med stang og håndsnøre en allemannsrett. Grensen er fastsatt av kommunen eller statsforvalteren.
Munningsfredningssonen
Munningsredningssonen strekker seg utover 100-metersonen, og vanligvis flere hundre meter fra grense elv-sjø. Disse sonene kan være opp til to kilometer ut fra vassdraget. Slike soner er opprettet utenfor de viktigste elvene med anadrom laksefisk. Innenfor munningsfredingssonene er fisket regulert strengere enn utenfor for å gi bestandene av anadrom laksefisk ekstra beskyttelse. Fiskebestemmelsene varierer mellom fylkene og i noen tilfeller mellom de enkelte sonene innen et fylke. Det vanligste er restriksjoner på garnfiske, i form av utvidet nedsenkingspåbud. I mange tilfeller er det også restriksjoner på dorgefiske/fiske fra båt, og i noen tilfeller også på stangfiske fra land. Munningsfredningssonene er fastsatt av statsforvalteren.
Begrunnelsen for restriksjonene på fiske i både 100-meterssonene og munningsfredingssonene er at de anadrome laksefiskene oppholder seg en periode utenfor elvene før de enten svømmer videre utover fjorden, venter på gunstig vannføring for å vandre opp i elven, eller søker mot ferskvann for å få av seg lakselus. Disse bestandene er altså mer sårbare for beskatning i nærheten av elveosene.
Mer informasjon
Mer informasjon om hvilke regler som gjelder der du er, finner du på nettsiden til hver enkelt statsforvalter:
- Statsforvaltaren i Møre og Romsdal
- Statsforvalteren i Trøndelag
- Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus
- Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
- Statsforvaltaren i Vestland
(Vi jobber med å legge inn riktige lenker til alle fylker. Plutselig er det gjort.)