Seks økologiske foregangsfylker
Det er et mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk. Fylkesmannen skal stimulere til dette, og seks foregangsfylker har nå fått en egen nettportal.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
På nettportalen Økologiske foregangsfylker kan du finne de siste nyhetene om prosjekt og satsinger på verdikjeder for økologiske produkter som kan produseres i Norge.
Seks foregangsfylker har fått en spesiell rolle på hver sine områder:
- Korn - Oppland
- Levende Matjord - Buskerud
- Melk - Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag
- Grønt - Vestfold
- Frukt og bær - Hordaland og Sogn og Fjordane
- Forbruk i storkjøkken – Oslo og Akershus og Østfold
Økologisk landbruk bygger på internasjonale prinsipper innen helse, økologi, rettferdighet og varsomhet. Denne typen landbruk innebærer bruk av lokale og fornybare ressurser på hvert gårdsbruk, bevaring og forvaltning av biologisk mangfold og variert kulturlandskap.
I økologisk landbruk er det naturens kretsløp og samspill som er utgangspunktet. For eksempel benyttes det ikke kunstgjødsel eller syntetiske plantevernmidler. Regelverket begrenser hvor mange dyr som kan holdes på et bestemt areal. I Norge er det Debio som kontrollerer og godkjenner økologisk landbruksproduksjon.