Kritisk for vierspurven

Det blir stadig færre vierspurver i Norge.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 30.10.2013

Vierspurven (Emberiza rustica) er en østlig art som hovedsakelig har tilhold langs stilleflytende vassdrag i svært fuktig gran-/bjørkesumpskog i tilknytning til myrer under 550 meter over havet. Svært tuet skogbunn er foretrukket hekkebiotop i slike landskap.Vierspurv

Vierspurven synes å forsvinne fra norske skoger i et urovekkende tempo. Kjetil Hansen har kartlagt utbredelsen av vierspurv i Hedmark i årene 2008, 2009 og 2011-2013, de tre siste årene på oppdrag fra Fylkesmannen. Siden 2008 er bestanden redusert med ca. 85 %. Feltundersøkelser i 2013 resulterte i 11 funn i Hedmark, fordelt på kommunene Trysil og Åmot. Dette tilsvarer en bestand på bare 6-8 par, noe som trolig utgjør den eneste gjenværende hekkebestand i Norge.

Vierspurven er i dag Norges mest truede fugleart. Det finnes ikke lenger noe sammenhengende utbredelsesområde innover i Sverige fra de norske vierspurvområdene i Hedmark. Den raske innsnevringen av artens utbredelsesområde skjer i dag samtidig over hele Skandinavia. Alt tyder på at det er høy dødelighet på trekk og/eller i overvintringsområdene, og ikke svikt i reproduksjonen, som ligger bak artens negative bestandsutvikling. Vierspurv har status som "Sterkt truet (EN)" i Norsk rødliste for arter 2010.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.