Hvordan sikre husdyr best mulig mot rovdyr i ulvesonen?
Før husdyr slippes på beite i ulvesonen, er det viktig å kontrollere at dyrene er beitedyktige og at de er sikret slik at de ikke blir skadet av rovvilt. Fjorårets beitesesong viste at det er umulig å forutse hvor det kan dukke opp skader. Alle som har husdyr innenfor ulvesonen, må være forberedt på at det kan være rovdyr i deres beiteområde.
For å beskytte småfe fra rovdyrangrep innenfor ulvesonen, er rovdyravvisende gjerde et av de best alternativene. Dette er gjerder som er konstruert for å holde rovdyr ute. Rovdyravvisende gjerder vil aldri være 100 % sikre, men dersom de er satt opp og vedlikeholdes i henhold til den nasjonale standarden for oppsett av rovdyravvisende elektriske gjerder, vil dyrene være betraktelig bedre sikret enn ved vanlig sauegjerder. Les mer om rovdyravvisende gjerder her.
Det er ikke et krav at alle husdyrgjerder innenfor ulvesonen skal være godkjente rovdyravvisende gjerder. Rovdyravvisende gjerder er kostbare, og det kan følge med en del vedlikeholdsarbeid for å holde gjerden i god stand. Dersom du ikke ønsker å sette opp et godkjent rovdyravvisende gjerde, kan du enkelt gjennomføre noen tiltak for å sikre eksisterende husdyrgjerde bedre:
- Ulven vil ofte søke ned mot bunnen av gjerdet for å prøve å komme seg under. Ved å sette på en strømførende tråd nederst på utsiden av gjerdet, vil det bli vanskeligere for ulven å komme seg under gjerdet uten å få støt. Sett strømtråden så lavt som mulig (10-20 cm fra bakken).
- Dersom du benytter husdyrnetting, er det viktig at den er forholdsvis stram og at det ikke er store glipper mellom nettingen og bakken. Ved store glipper vil ulven enkelt kunne presse seg under eller grave seg under gjerdet.
- Utenforliggende høyder tett inntil gjerdet, bør fjernes. Dette kan være stubber, trær, høyballer aller andre gjenstander som står tett inntil gjerdet og kan fungere som et «springbrett» over gjerdet (gjelder særlig for å sikre mot gaupeskader). Anbefalt avstand fra utenforliggende høyder og til gjerdet er 1,5 - 2 meter.
- Du kan sette på en strømførende tråd over nettingen. Tråden burde settes ca. 12 – 20 cm over nettingen. Dette kan gjøre at gjerdet oppfattes betraktelig høyere og gjøre det vanskeligere for rovvilt å passere over nettingen.
Vokterhund som forebyggende tiltak mot rovviltskader
De siste årene har interessen rundt vokterhund økt betraktelig i Østfold og Akershus. En vokterhund er tradisjonelt en hund som skal passe på beitende husdyr. Optimalt skal den vokse opp sammen med besetningen og oppholde seg sammen med husdyrene på beite. I Norge benyttes det en nasjonal standard for bruk av vokterhunder. Standarden sier noe om ulike bruksformer, godkjent raser og lovverket knyttet til bruk av denne typen hund. Innenfor ulvesonen eller i områder med store rovdyrtap, er bruk av vokterhund på inngjerdet beite anbefalt. Du kan søke Statsforvalteren om tilskudd til kjøp eller drift av eksisterende vokterhund. Hos Statsforvalteren i Oslo og Viken benytter vi en fast sats på kr 30 000 til kjøp av hund og kr 25 000 til drift av eksisterende hund. Dersom du mottar tilskudd til vokterhund fra Statsforvalteren, forplikter du deg til å følge den nasjonale standarden for bruk av vokterhund i Norge.
Elektronisk overvåking som forebyggende tiltak i ulvesonen er ikke anbefalt
Skader på husdyr fra rovdyr kan oppstå hvor som helst og når som helst i ulvesonen. Elektronisk overvåking alene er derfor ikke et anbefalt forebyggende tiltak for å sikre småfe mot rovviltskader i ulvesonen. Elektronisk overvåking i kombinasjon med andre tiltaket som vokterhund og rovdyravvisende gjerde, kan derimot være aktuelt.
Gjerdelangs i ulveland 2024 – Hvordan sikre beitedyrene dine best mulig mot rovviltskader?
Den 7. mai 2024 arrangerer Bondelagene i Østfold og Akershus sammen med fylkeslagene til Sau og Geit en gjerdevandring i Østfold. Temaet for kvelden er hvordan man kan sikre husdyrene best mulig mot rovviltskader i ulvesonen.
For mer informasjon om arrangementet og påmelding se lenken: https://www.bondelaget.no/akershus/nyheter/gjerdelangs-i-ulveland