Har du båt og skal ut på sjøen i sommer?

Småbåthavn med mange fritidsbåter på Fuglevik
Båthavner skal ha mottaksordning for avfall. Foto fra Fuglevik båthavn i Moss. Foto: Hege Heløe / Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Som et ledd i å verne det ytre miljøet, må alle havner ha en mottaksordning for avfallshåndtering tilpasset behovet i havnen. Du som har fast båtplass, eller besøker en gjestehavn, skal følge den mottaksordningen for avfall som gjelder i den aktuelle havnen.

Publisert 21.06.2024

Havneansvarlig (den som driver eller eier havnen) skal sørge for at du som bruker er informert om hvilken avfallsordning som gjelder i den aktuelle havnen, enten du har båtplass eller er besøkende i havnen.

Synlig merket

Mottaksordningen skal være tilstrekkelig for levering av avfall fra båter som legger til kai. Det skal finnes informasjon for deg som båteier, som forklarer hvordan avfallsordningen er tilrettelagt i havnen, hvordan avfallet skal sorteres og hvor det skal leveres. Informasjonen skal være lett synlig i havnen og dersom havnen har en nettside, skal informasjon om mottaksordningen også være lett tilgjengelig der.

Gjeldende regelverk for Avfallsplaner i havner 

  • Alle som driver eller eier en havn langs kysten (havneansvarlige) skal utarbeide en avfallsplan for havnen.
  • Alle kystkommuner må ha en oversikt over alle havner i egen kommune.
  • Avfallsplaner skal godkjennes av Statsforvalteren hvert femte år.

Kravene til avfallsplaner står i forurensningsforskriften kapittel 20 om levering og mottak av avfall fra skip. Kapittelet er den norske gjennomføringen av EU-regelverket i skipsavfallsdirektivet (EU 2019/883).

Forskrift om begrensning av forurensning (forurensningsforskriften) - Kapittel 20. Levering og mottak av avfall fra skip - Lovdata

Miljødirektoratet har laget en ny veileder til utarbeidelse av avfallsplaner i havner:

Avfallsplaner i havner: Veileder - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)