19. november er verdens toalettdag

Gode sanitærforhold er viktig. Illustrasjonsfoto Pixabay

Dette er en av de nyeste FN-dagene, og skal rette søkelyset på det 6. bærekraftmålet som skal sikre alle mennesker tilgang til gode sanitær-, hygiene- og toalettforhold innen 2030.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.11.2021

- Vi i Norge har et langt bedre utgangspunkt sammenlignet med mange andre land i verden for å nå FNs bærekraftmål om sikring av sanitærforhold. Vi har store vannområder, god offentlig struktur samt god økonomi. Likevel må ikke det gode utgangspunktet skape en hvilepute for oss når det kommer til arbeidsinnsatsen på avløpsområdet, sier Gunhild Dalaker Tuseth, avdelingsdirektør, Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Hvor havner det?

Stort sett ledes alt av avløpsvann til et kommunalt renseanlegg, hvor avløpsvannet skal renses før det slippes ut et vassdrag. I Oslo og Viken har avløpsrenseanlegg utslipp til ulike elver og innsjøer, hvor de fleste til slutt renner ut i Oslofjorden.

- Avløp er en prioritert oppgave i henhold til Miljødirektoratets føringer. Som forurensningsmyndighet og veileder for kommunene på avløpsområdet, jobber Statsforvalteren tett på for å bidra til å sikre en bedre avløpshåndtering i vår region, sier Dalaker Tuseth.

Vår oppgave som forurensningsmyndighet er å sikre at avløpsvann ikke skaper fare for forurensning. Vi sikrer at det settes vilkår som at renset avløpsvann ikke forringer våre muligheter til å utnytte våre vassdrag, for eksempel for å bade, fiske eller bruke vann til å vanne en jordbæråker. Kravene til rensing av avløpsvann sikrer at plante- og dyreliv i vann ikke blir forringet eller forstyrret. Gjennom vannforskriften er vi i Norge forpliktet til å sørge for at alle vannforekomster skal ha god økologisk og kjemisk tilstand.

I Norge er det stort sett kommunen som står ansvarlig for oppsamling av kommunalt avløpsvann. Det er også kommunene som eier og drifter renseanlegg. Det er dermed kommunene som er ansvarlig for at avløpsvannet gjennomgår den nødvendige rensingen som trengs. Der hvor avløpsvannet føres til et kommunalt renseanlegg, betales det avgift til kommunen for rensing av avløpsvannet. På denne måten bidrar vi, gjennom å betale, med å sikre at avløpsvann ikke skaper forurensning.

Oppfordrer til økt innsats på avløpsområdet

Status i Oslo og Viken er at mange avløpsanlegg ikke renser avløpsvannet sitt godt nok. Dette medfører derfor økt fare for forurensning og forringelse av våre vassdrag. I forbindelse med Verdens toalettdag ønsker vi å sette ytterligere søkelys på dette, og oppfordre alle kommuner i Oslo og Viken til å øke innsatsen på avløpsområdet. Ved å sette økt fokus på dette vil vi også bidra til fremme FNs bærekraftsmål, som er en sentral oppgave for alle offentlige myndigheter.

Når du går på toalettet i dag så oppfordrer vi alle til å tenke litt ekstra på avløpsvannets ferd fra doskåla, gjennom avløpsnettet, til renseanlegget og ut i vannforekomsten.

God toalettdag til alle innbyggere i Oslo og Viken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

Verdens toalettdag 19. november

4,2 milliarder mennesker har ikke tilgang til tilfredsstillende trygge sanitære forhold og toaletter. Bærekraftsmålene ønsker å sikre alle mennesker tilgang til gode sanitær, hygiene og toalettforhold innen 2030.
Å mangle rennende vann til matlaging, renhold og mangle på toalett har dramatiske konsekvenser for menneskers helse og verdighet.
Spesielt jenter er utsatt på grunn av mangel på sanitærforhold. Flere jenter slutter på skolen når de får menstruasjon fordi det er mangel på toaletter på skolen.

Les mer om Verdens toalettdag på FN.no