Fortsatt nedgang i tap av sau til rovvilt i Akershus i 2018

Fylkesmannen i Oslo og Akershus mottok bare 7 søknader i 2018. Av de omsøkte dyrene ble 140 dyr erstattet, 47 voksne dyr og 93 lam.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 16.01.2019

I beitesesongen 2018 ble det søkt om erstatning for 196 sau tatt av fredet rovvilt, fordelt på 63 voksne dyr og 133 lam. Dette er det laveste antall sau søkt erstattet siden 1993.

Sau på utmarksbeite og tap registrert i organisert beitebruk

Totalt er det sluppet i overkant av 14 100 sau på utmarksbeite i Oslo og Akershus i 2018. Dette er en liten nedgang fra foregående år hvor det ble sluppet i overkant av 14 700 sau. Tall fra Organisert beitebruk viser at til sammen 688 dyr er gått tapt på utmarksbeite. Dette gir en samlet tapsprosent på 4,87 hvilket er det laveste prosentvise tapstall siden 1994. Tapstallene fra Organisert beitebruk omfatter alle tapsårsaker, også det som ikke skyldes rovvilt.

Værmessige utfordringer i fjorårets beitesesong

Beitesesongen 2018 ble spesiell siden det ble en veldig varm og solrik sommer. Dette førte som kjent til omfattende fôrmangel. Også for sau som beiter i utmark ble det en utfordrende sommer med redusert fôrvekst i utmarken, og vansker med å finne nok vann. Tross dette meldes det om beskjedne konsekvenser i forhold til utmarksbeitende sau. På grunn av vanskelig fôrsituasjon hos mange husdyrholdere ble utmarksbeitesesongen utvidet både 2 og 3 uker flere steder i Akershus.

Regionvis fordeling av tapene og skadevoldere

Også i 2018 er det beiteområdene nord-øst i Eidsvoll kommune som har de største tapene. Ulveskadene omfatter også kommunene Nord-Odal og Stange i Hedmark fylke. Til sammen så utgjør disse tre kommunene et felles beiteområde som ligger på høydedraget øst for Mjøsa. Det ble i fjor registrert 2 ulver i dette området. Frem mot begynnelsen av august var det registrert relativt få tap til rovdyr i området, men skadene tok seg opp på ettersommeren og tidlig høst. Av de erstattede dyrene er 107 dyr erstattet tapt til ulv i dette området. Det utgjør over 76% av all sau erstattet i 2018. I tillegg er det også registrert tap av sau til gaupe i området, som øker det totale rovdyrtapet i beiteområdet.

Det er også påvist gaupetatt sau i grenseområdet mellom Feiring og Østre Toten. Tapene her omfatter 2 besetninger og er mer beskjedne. Utover dette har det vært ulveskader hos en husdyreier i Aurskog-Høland. Der tok ulven alle sauene innenfor ett gjerde ved en skadesituasjon, totalt 17 sau.

Etablering av regionalt skadefellingslag

I 2018 ble det etablert et regionalt skadefellingslag på Øvre Romerike. Dette skadefellingslaget omfatter deltagere fra flere kommuner, og skal profesjonaliseres slik at de blir dyktigere på å ta ut rovdyr som det er gitt skadefellingstillatelse på. Det regionale skadefellingslaget vil i tillegg til økt kompetanse også få tilført nødvendig utstyr for å kunne gjøre en bedre, og tryggere jobb. Eksempler på slik utstyr er fellingsliner, mobile jakttårn, viltkamera og digitale jaktradioer. Siste er viktig for å øke sikkerheten til lagets medlemmer da flere områder hvor de opererer er uten mobildekning eller har dårlig dekning i forhold til vanlige jaktradioer. Det ble også i 2018 startet opp utdannelsen av en ettersøkshund spesialtrent for å følge ulvespor. Håpet er at den skal gjøre skadefellinger mer effektiv i årene som kommer.

Figur 1:
Diagrammet viser fordeling av totaltap av sau på utmarksbeite, antall sau det er søkt erstatning for og antall sau som er erstattet i Akershus.

Diagram 1.png

Figur 2:
Diagrammet viser fordeling av sau som er erstattet i forhold til tapsårsak i Akershus.

Diagram 2.png

 

 

 

 

 

Kontaktpersoner