Vi gir Sarpsborg kommune tillatelse til å slippe ut urenset avløpsvann i tre måneder

Sarpsborg kommune får tillatelse etter forurensningsloven til midlertidig utslipp av urenset avløpsvann til Glomma i forbindelse med ombygging av Alvim avløpsrenseanlegg. Tillatelsen gjelder i perioden 22. september 2025 til 12. desember 2025.

Publisert 04.06.2024

Sarpsborg kommune skal oppgradere Alvim avløpsrenseanlegg. Avløpsrenseanlegget skal bygges om med rensetrinn for organiske stoffer og nitrogenfjerning og for å øke kapasiteten på anlegget.

Kommunen planlegger ombygging av avløpsrenseanlegget der flere aktiviteter skal gjennomføres samtidig for å redusere total nedetid av anlegget. Det er i hovedsak ombygging av forbehandlingen og inn- og utløpsledninger som er kritisk for å drifte renseprosessen i anlegget. Kommunen planlegger å stanse avløpsrenseanlegget helt under arbeidet, for å redusere risiko under ombyggingen.

Vi mottok søknad 10.07.2023 og tilleggsinformasjon 30.11.2023, der Sarpsborg kommune søker om utslipp av urenset avløpsvann til Glomma i perioden 22. september 2025 til 12. desember 2025.

Fordelene større enn ulempene

Statsforvalteren har vurdert søknaden og kommet frem til at fordelene med å oppgradere Alvim avløpsrenseanlegg med økt kapasitet, økt rensing og innføring av sekundær- og nitrogenrensing, er større enn ulempene knyttet til utslipp av urenset avløpsvann over en ombyggingsperiode på tre måneder. Det er ikke til å unngå å ha utslipp av urenset avløpsvann i ombyggingsperioden for å oppgradere Alvim avløpsrenseanlegg.

Alvim avløpsrenseanlegg har utslipp til Glomma ved Alvim i Sarpsborg kommune. Glommavassdraget er det største vassdraget som drenerer til Ytre Oslofjord. Tilførsler fra Glomma vil derfor påvirke Oslofjorden.

I mars 2021 la regjeringen frem Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv. Tilførsler av nitrogen, fosfor og partikler er høyere enn fjordens naturlige kapasitet, med påfølgende algeoppblomstring, tilslamming og blant annet fiske- og fugledød som resultat. Det er et nasjonalt mål at fjorden skal oppnå god miljøtilstand og at naturmangfoldet i fjorden ivaretas. Påfølgende rapport fra NIVA og Havforskningsinstituttet, Utredning av behovet for å redusere tilførslene av nitrogen til Ytre Oslofjord, viser at det slippes ut for mye nitrogen til Oslofjorden og at en av de største påvirkningene er utslipp fra kommunalt avløp og avløp i spredt bebyggelse. Reduserte utslipp fra avløp vil bidra til å muliggjøre oppnåelse av miljømålene for vannforekomstene og er i tråd med tiltaksplanen for Oslofjorden

Alvim avløpsrenseanlegg skal oppgraderes med blant annet biotrinn for fjerning av nitrogen og organiske stoffer. Avløpsrenseanlegget skal også bygges ut med større kapasitet for å håndtere de økte tilførslene av avløpsvann fra Sarpsborg kommune. Det nye Alvim avløpsrenseanlegg skal stå klart innen utgangen av 2026. Sarpsborg kommune vil få et avløpsrenseanlegg som vil rense bedre og dermed redusere utslipp til Glomma og Oslofjorden. Dette er i tråd med Oslofjordplanen og forslag til revidert avløpsdirektiv med skjerpede krav til avløpssektoren.

Vi anser at ombyggingsalternativet med full stans av Alvim avløpsrenseanlegg er mest hensiktsmessig, fordi alle arbeidene kan utføres samtidig og i en gunstig periode. Det minsker risiko for forsinkelser i ombyggingen og samlet utslipp til vann.

Vedtak om tillatelse

Statsforvalteren gir Sarpsborg kommune tillatelse til utslipp av urenset avløpsvann i forbindelse med ombygging av Alvim avløpsrenseanlegg.

Vi har satt vilkår i tillatelsen til utslippsperiode på 82 døgn i perioden 22. september til 12. desember 2025. Vi vil vurdere tvangsmulkt i form av dagbøter dersom kommunen overskrider de 82 døgn som er tillatt med utslipp av urenset avløpsvann.

Vi har også stilt vilkår om målinger av utslipp, miljøovervåking i Glomma ett år før oppstart av tiltaket til minimum ett år etter tiltakets slutt, og rapportering til Statsforvalteren.

Sarpsborg kommune må ha en kommunikasjonsplan med formål å informere innbyggere og bedrifter om tiltaket og hva den enkelte kan bidra med for å begrense sine tilførsler og påslipp til avløpsrenseanlegget i perioden med full stans. Kommunen må blant annet gi informasjon om tiltaket og hvilke konsekvenser utslippet kan ha på resipienten i den perioden arbeidet pågår.

Tillatelsen med vilkår er gitt i medhold av forurensningsloven § 11 jamfør § 16.

For detaljerte rammer og vilkår til gjennomføringen av tiltaket, vises til tillatelsen. Vedtaket og tillatelsen er lagt ut til gjennomsyn i menyen til høyre. I henhold til forurensningsforskriften § 36-18 og forvaltningsloven § 27 kunngjøres vedtaket om tillatelse.

Klageadgang

Vedtaket om tillatelse kan påklages av partene eller andre med rettslig klageinteresse til Miljødirektoratet, jf. forvaltningsloven § § 28 og 29. Klagefristen er 24.06.2024. En eventuell klage skal fremsettes for Statsforvalteren i Oslo og Viken. Klagen skal angi hva det klages over, og den eller de endringer som ønskes. Klagen bør begrunnes, og andre opplysninger av betydning for saken bør nevnes, jf. forvaltningsloven § 32. En eventuell klage skal gis skriftlig og sendes per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eventuelt post til postboks 325, 1502 Moss. Referanse: «Klage på vedtak om tillatelse i sak 2023/9685.»