Kunngjøring av tillatelse etter forurensningsloven for Blefjell Vann- og Avløpsselskap AS til utslipp av kommunalt avløpsvann

Statsforvalteren har i vedtak av 20.06.2024 ferdigbehandlet søknaden fra Blefjell Vann- og Avløpsselskap AS, og gir tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra del av Søndre Blefjell tettbebyggelse, i Flesberg kommune.

Publisert 20.06.2024

Blefjell Vann- og Avløpsselskap AS sitt avløpsrenseanlegg (Ådalen avløpsrenseanlegg) har vært i drift siden 2008, og består i dag av et infiltrasjonsanlegg med mekanisk-biologisk forbehandling. Infiltrasjonsanlegget skal utvides i 2024, slik at det får samme kapasitet som det biologiske forrensetrinnet, det vil si 350 m3/døgn eller tilsvarende 3 000 pe (BOF5).

Blefjell Vann- og Avløpsselskap AS har søkt om et utslipp av 3 000 pe BOF5 i maksuke fra del av Søndre Blefjell tettbebyggelse. Størrelsen på og detaljert utbredelse av tettbebyggelsen er ennå ikke fastlagt av Flesberg kommune,

men dette vil fremkomme av en overordnet VA-plan for kommunen. På grunn av usikkerhet knyttet til konklusjoner i en fremtidig overordnet VA-plan, hvilke hytteområder som kan/skal tilknyttes Ådalen renseanlegg og fremtidige rensekrav som følge av EUs forslag til nytt Avløpsdirektiv, ble det i første omgang søkt om tillatelse med dispensasjoner fra krav i forurensningsforskriften kapittel 14.

Statsforvalteren har gitt utslippstillatelse med forutsetning at utslippspunktet for renset avløpsvann flyttes til Ådaleselva innen 01.10.2025. Dette er på bakgrunn av forhøyede nitrogenverdier (og til en viss grad fosforverdier) nedstrøms avløpsrenseanlegget i dagens resipient; Delesbekken. Vi har vurdert at det ikke kan tillates en økning opp til 3 000 pe BOF5 med Delesbekken som resipient. Utslippspunktet må derfor være flyttet før samlet tilført avløpsmengde til Ådalen avløpsrenseanlegg overstiger 2 000 pe BOF5.

I tillatelsen er det gitt dispensasjon fra krav i forurensningsforskriften § 14-6, § 14-11, § 14-12 og § 14-13. Dispensasjonene er gyldige til 19.01.2029. Deretter skal minstekravene i forurensningsforskriften kapittel 14 overholdes. Statsforvalteren har frem til dette stilt krav om en årsmidlet renseeffekt på 95 % for fosfor, 95 % for BOF5 og 85 % for KOFCR. I tillegg har vi stilt overvåkingskrav for E. coli.  

Statsforvalteren vurderer at med de utslippskrav som er stilt og krav om flytting av utslippspunkt, skal utslippet ikke medføre forringelse av miljøtilstanden i resipientene, eller vanskeliggjøre oppnåelse av miljømål som er satt.

For vedtaket i sin helhet og tillatelsen med rammer og vilkår vises til tillatelsen som er lagt ut til gjennomsyn i menyen til høyre.

Tillatelsen er gitt i medhold av forurensningsloven § 11 jf. forurensningsforskriften § 14-4. Vilkårene er satt i medhold av forurensningsloven § 16, § 22 og § 40.

Klageadgang

Vedtaket om tillatelse kan påklages av partene eller andre med rettslig klageinteresse til Miljødirektoratet, jf. forvaltningsloven § § 28 og 29. Klagefristen er 12.07.2024. 

En eventuell klage skal sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken. Klagen skal angi hva det klages over, og den eller de endringer som ønskes. Klagen bør begrunnes, og andre opplysninger av betydning for saken bør nevnes, jf. forvaltningsloven § 32. En eventuell klage skal gis skriftlig og sendes per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eventuelt post til postboks 325, 1502 Moss.

Vi ber om at klagen merkes med referanse: «Klage på vedtak om tillatelse i sak 2021/37989».