Klima- og miljøprogrammet 2024

Foto: Statsforvalteren

Her har vi laget en oversikt over søknadene vi har innvilget i klima- og miljøprogrammet, søknadsomgangen 2024. 

Publisert 27.05.2024

Utprøving av minirenseanlegg for behandling av avrenning fra fjørfeproduksjon.

Hvem som har søkt: Indre Østfold kommune landbrukskontor

Om prosjektet: Gjennom prosjektet skal det utredes hvordan minirenseanlegg med fordrøyningskum kan være en aktuell løsning for rensing av vaskevann fra fjørfehus med formål å redusere avrenning til bekk.

 

Nye verdikjeder for økologiske norske erter for vegetabilske næringsmidler.

Hvem som har søkt: Det kongelige selskap for Norges vel

Om prosjektet: Det skal dyrkes frem økologiske, norske gule erter til humant konsum. Dette til bruk i- og til utvikling av nye verdikjeder for økologiske, norske gule erter til norske matprodukter.

 

Vassdragskonferansen 2024 – fra fjell til fjord i Drammensvassdraget.

Hvem som har søkt: Drammen kommune, miljø og landbruk

Om prosjektet: Midler til å arrangere konferanse for hele Drammensvassdraget, 8 vannområder. Konferansen skal skje 29.-30. april 2024 på Sundvollen hotell. Temaet er vannmiljø og vannforvaltning. Formålet er å gi politikere og saksbehandlere i kommunene tilknyttet Drammensvassdraget relevant og matnyttig informasjon om hvordan de kan arbeide for godt vannmiljø gjennom de regelverkene de forvalter. Dette skal bidra til økt kunnskap og engasjement rundt arbeidet med vannforvaltning, og bidra til økt tverrfaglighet i dette arbeidet.

 

Jordløft i Halden kommune.

Hvem som har søkt: Halden kommune

Om prosjektet: Halden kommune ønsker å være pådriver til økt satsing på jordhelse og jordhelsefremmende tiltak. Kommunen vil jobber mer målrettet mot klimamålene som er satt i både lokale, regionale og nasjonale planer. Prosjektet vil bidra til å øke bevisstheten rundt jordas egenskaper på en konkret og jordnær måte tilpasset bøndene i området. Prosjektet har som mål å formidle kunnskap om jord, både i forhold til miljø og klima. Samt å få demonstrert ulike tiltak og metoder.

 

Landbrukskvelder om nye regionale miljøkrav og miljøtiltak i jordbruket.

Hvem som har søkt: Drammen kommune, miljø og landbruk

Om prosjektet: Vannområdene ønsker å bidra til å spre kunnskap om forskriften om regionale miljøkrav, og viktigheten av vannmiljøtiltak. God informasjon og godt samarbeid med gårdbrukere er avgjørende for å få til smidig innføring av miljøkrav i Buskerud.

 

Bjørkelangen 2033 – Miljørådgivning.

Hvem som har søkt: Marker kommune

Om prosjektet: Marker kommune har søkt om midler til å gjennomføre rådgivning spesifikt rettet mot bønder i nedbørsfeltet til Bjørkelangen, med den hensikt å løfte fire tiltak som en del av bidraget til prosjektet Bjørkelangen 2033.

- Revegetering og restaurering av bekkekantvegetasjon

- Fordøyningsdammer

- Fangdammer

- Åpning av bekkelukkinger som er problematiske

 

Bjørkelangen 2033 – Vurdering av miljøavtaler.

Hvem som har søkt: Marker kommune

Om prosjektet: Haldenvassdraget vannområde og Aurskog-Høland kommune ønsker å vurdere potensialet i å kunne tilby miljøavtaler til bønder i nedbørsfeltet til Bjørkelangen som et utvalgt prioritert område.

 

Nitrogensamling for grunneiere.

Hvem som har søkt: Marker kommune

Om prosjektet: Marker kommune søker midler til å gjennomføre flere korte digitale nitrogensamlinger for å videre bygge kunnskap rundt nitrogentiltak. Det ble gjennomført en nitrogensamling for landbruksforvaltningen den 4.-5.desember 2023 på Scandic Brennemoen i Indre Østfold. Det er et ønske å gjøre samlingen tilgjengelig for flere i næringen og grunneiere.

 

Miljørådgivning i utvalgte områder med sårbare vannforekomster – i Asker og Bærum.

Hvem som har søkt: Asker kommune

Om prosjektet: Hovedmålet med prosjektet er å redusere avrenning og erosjon fra jordbruksarealene i kommunene. Dette for å bedre vannkvaliteten i utvalgte vannforekomster i Oslofjorden.

 

Hvordan bli bedre rustet i møte med klimaendringer og miljøutfordringer?

Hvem som har søkt: Landbrukskontoret for Hadeland

Om prosjektet: Formålene med prosjektet er å øke gårdbrukernes kunnskap om tiltak som kan gjennomføres på den enkelte gård for å bidra til bedre vannmiljø, bedre jordkvalitet og mindre utslipp til luft/vann, hvilke typer tilskudd som kan gis, praktisk tilrettelegging av egen gårdsdrift for å tilpasse seg regionale miljøkrav og tiltak for vannmiljø og hvordan tilpasse seg klimaendringer og ekstremværepisoder.

Samt å gi gårdbrukere informasjon om klimarådgivning og bruk av klimakalkulator generelt og tilbud om påmelding til klimarådgivning, tilpasset egne ressurser og produksjon.

 

Miljørådgivning for bønder med areal under den marine grense tilknyttet vannområdet Simoa.

Hvem som har søkt: Sigdal kommune

Om prosjektet: Formålet med prosjektet er å holde jordbruksarealer i god hevd og reduksjon i erosjon og avrenning. Både gjennom økt kompetanse om hydroteknikk og drenering og informasjon om regionale miljøkrav og praktiske eksempler.

 

Videreføring av kornprogrammet i Viken.

Hvem som har søkt: Norges bondelag

Om prosjektet: Kornprogrammet i Viken skal styrke produksjonene og verdiskapingen i åkerbruket i Oslo og Viken. Kornprogrammet tilbyr aktiviteter og kompetanseheving til alle produsentene i Oslo og Viken for å nå dette målet. Det vil være fokus på plogfri høstkorndyrking, blant annet gjennom forsøksfelt og informasjon om miljøkravforskriften.

 

Tilbud om kurs (grupperåd) om jordhelse til bønder i Indre Østfold, Follo, Moss og Råde.

Hvem som har søkt: Vannområdeutvalget Morsa

Om prosjektet: Prosjektets formål er å tilby bønder i Follo, Indre Østfold og Moss og Råde kurs/grupperådgivning om jordhelse for å øke kunnskapen og forståelsen for hvorfor det er viktig med god jordhelse, og hvordan man kan oppnå bedre jordhelse.

 

Samlesøknad fra Norsk Landbruksrådgivning SA, 12 søknader.

  1. Demofelt redusert jordarbeiding.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: Demofeltene på Kjus har foregått siden 1999. På feltet sammenliknes vårpløying, direktesåing, vårharving med to harvetyper, litt avhengig av feltvertens vekstskiftet. Formålet med dette prosjektet er å høste erfaring med ulike former for jordarbeiding der åkeren ligger i stubb, og å formidle praktiske råd til gårdbrukerne. Vi ønsker også å vise frem hvordan jordstruktur og jordkjemi endrer seg etter lang tid med redusert jordarbeiding og direktesåing.

 

  1. Kompostformidling og erfaringsutveksling.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: Formålet er å inspirere og veilede gårdbrukere om kompostering. Samtidig som vi fortsetter å øke kompetansen på temaet i Norsk Landbruksrådgivning ved erfaringsutveksling mellom rådgiver og gårdbruker.

 

  1. Informasjonstiltak om nye miljøkrav og RMP.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: NLR synes det er viktig å være tidlig ute og informere om de nye miljøkravene som skal innføres i store deler av Buskerud. NLR ønsker å møte disse spørsmålene på en god måte med den erfaringen og kompetansen de har, og å bidra til en mental omstilling om endret jordarbeidingspraksis.

 

  1. Kompostering av flomskadd fôr og talle.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: Etter «Hans», flommen i 2023 gikk kommunene og renovasjonsselskap i Hallingdal sammen med lokale bønder om å finansiere en kompostvender, mot at bøndene må tilby leiekjøring med den i Hallingdal. NLR vil bidra med kunnskap om kompostering, og å få dette tilbake som ressurs, da den nye kompostvenderen skal tas i bruk i sommer. Dette vil skje gjennom fagmøter, markvandringer, oppfølging og bistand.

 

  1. Harvedemo, Buskerud.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: NLR ønsker å gjennomføre en harvedemo i Ringeriksområdet og en på Eiker. Formålet er å vise frem ulike harver og såmaskiner. Dette er for å skape økt interesse og kunnskap for etablering av høstsådde vekster med redusert jordarbeiding.

 

  1. Demonstrasjon av regnsimulator på markvandringer på Østlandet.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: NLR ønsker å øke bondens bevissthet rundt avrenning, erosjon og forurensning av bekker, elver og fjorder på Østlandet. Målet er at bøndene skal ha en bedre forståelse for nye miljøkrav, samt at de skal se verdien i å beholde jord, mineraler og næringsstoffer på jordet i stedet for at det forsvinner med vann og blir et miljøproblem.

 

  1. Plogfri potet med fangvekster.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: Jordarbeiding om høsten, særlig høstpløying, kan føre til mye erosjon i vinterhalvåret. Arealer med potet er blant kulturene som er unntatt mange av de regionale miljøkravene. Disse arealene representerer en kilde til vannforurensning. Derfor er tiltak som ser på hvordan dette kan reduseres viktig. Økt bruk av fangvekster etter potethøsting, fangvekster i potetvekstskiftet og redusert jordarbeiding kan være med på dette. Formålet med prosjektet er å skaffe erfaringer med bruk av fangvekster i potetdyrking og redusert jordarbeiding til potet.

 

  1. Biodiversitetsjekk på gården.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: På landbrukseiendommene er det ofte et mangfold av ulike biotoper og naturtyper med et stort antall kulturpåvirkede arter. Selv om en del av disse artsrike biotopene er kartlagte, kjenner ikke nødvendigvis bonden til biotopene, verdien for det biologiske mangfoldet, behovet for riktige skjøtselstiltak og aktuelle støtteordninger. NLR tror derfor at det er viktig med et rådgivningstilbud som hjelper og motiverer bonden med å utvikle det biologiske mangfoldet på gården. Rådgivningstilbudet vil ta utgangspunkt i eiendommen, hva bonden er interessert i og samfunnets målsetninger.

 

  1. Sprøyting i gjenlegg og grasmark; avdriftsreduserende tiltak.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: Ved å ta i bruk avdriftsreduserende dyser, og ha mer fokus på sprøyteteknikk, kan vi redusere mengden plantevernmidler som brukes, og ikke minst plantevernmidler på avveie. I tillegg til at det er gunstig for miljøet, vil det i mange tilfeller gi et bedre sprøyteresultat for bonden. Gjennom fagmøter for grasbønder og landbrukskontor i fjellbygdene i Buskerud ønsker NLR å forbedre kunnskap og erfaringsdeling om sprøyting i gjenlegg og grasmark. Forhåpentligvis vil dette føre til mindre bruk av plantevernmiddel i eng og mindre sprøytemiddel på avveie som kommer i kontakt med vann.

 

  1. To praktiske fagmøter drenering i fjellbygdene.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: Gjennomføre 2 praktiske fagmøter om drenering i Øvre Buskerud sesongen 2024 da en satsing på drenering er første steg til en god planteproduksjon. Dette vil forhåpentligvis forbedre kunnskap og erfaringsdeling av grøfting og drenering i fjellbygdene, øke bruk av «dreneringstilskuddet» for regionen, bedre drenert landbruksjord i fjellregionen, økte avlinger, økt «norskandel» i fôrrasjonen til drøvtyggere og mindre lystgassutslipp ved bedre drenert jord.

 

  1. NitroWhen? – Opptak av N i vårkorn etter fangvekster.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: Dersom bønder skal oppfordres til å utnytte nitrogenet fra fangvekster, og dermed redusere nitrogengjødslingen i sesong, er det viktig å vite mer om når og hvordan nitrogenet frigjøres, eller mer presist, når plantene klarer å ta det opp.

 

  1. Miljødel markvandringer.

Hvem som har søkt: Norsk Landbruksrådgivning SA

Om prosjektet: NLR arrangerer hver vekstsesong markvandringer hvor de inviterer gårdbrukere til å diskutere aktuelle temaer ute på jordet. Det kan for eksempel være strategier for gjødsling og plantevern. Målet er at det skal være kort vei mellom teori og praksis.