Populært med økologisk landbruk

Økologisk mat har fått vind i seilene.
Et stortingsflertall for et nasjonalt mål på 10% økologisk produksjon til 2032 blir en stor hjelp i vårt og andre organisasjoners arbeid med å få flere bønder til å legge om sin produksjon til økologisk.
Som statsforvalterembetet koordinerer vi arbeidet med handlingsplan for økt økologisk produksjon, omsetning og forbruk i Oslo og Viken 2022-2026. Dette arbeidet har også inspirert andre fylker, som Vestfold og Telemark, til å utvikle sine egne økologiske strategier.
- Det er inspirerende og gledelig å se at flere velger å satse på økologisk landbruk. Det er viktig for å sikre et bærekraftig landbruk fremover, og sikre at norske forbrukere som ønsker økologiske produkter får dette fra norske produsenter, sier avdelingsdirektør for landbruk Nina Glomsrud Saxrud.
Strategisk jobbing
Som en del av den økologiske handlingsplanen, løfter vi økologiske initiativer i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Hele 24 aktører har meldt fra til oss at de har økologiske prosjekter, noe som er en økning fra 16 året før. I Statsforvalterembetet har vi innført en fast andel økologisk frukt i våre fruktkurver, og i 2025 håper vi å kunne få inn en fast andel økologisk mat i kantinene i våre egne kontorbygg.
Ekstra krav til miljø og dyrevelferd
I økologisk produksjon stilles det ekstra krav til miljø og dyrevelferd. Økologisk landbruk kan også bidra til å gjøre norsk landbruk enda mer miljøvennlig og bærekraftig, fordi erfaringer fra økologiske driftsformer og teknikker blir overført til det konvensjonelle jordbruket.