Ministeren fikk utfordringer fra Østfold-landbruket

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen besøkte dyktige aktører i Østfold-landbruket 17. mars. I tillegg til å få presentert de ulike bedriftene fikk han med seg flere utfordringer som er av stor betydning for næringa.
Første stopp var på Østfoldkorns anlegg i Sarpsborg, som tar imot 10 % av alt norsk korn. Østfoldkorn har anlegg både i Sarpsborg og Halden, men er også et transittanlegg for andre møller, helt fra Innlandet. Etter utbygginger og oppgraderinger, sist i 2020, er anlegget i Sarpsborg et av de bedre i landet. Daglig leder Magnus Talberg fortalt om viktigheten av logistikken rundt kornproduksjonen og hva som må på plass for økt kornberedskap. Variert bruksstruktur, lønnsomhet, jordvern, kompetanse og gode kornanlegg var noen faktorer som ble nevnt. Talberg fremsnakket Østfold som et godt sted for et beredskapslager for korn.

Deretter tok den økologiske korn- og ammekubonde, og avtroppende leder av Østfold Bondelag, Ole Kristian Bergerud, imot ministeren på gården i Varteig. Bergerud snakket blant annet om viktigheten av å ha et nasjonalt mål for økologisk landbruk, Østfold som et nøkkelfylke for økt selvforsyning og viktigheten av miljøvirkemidlene i landbruket og at de er treffsikre.

I Rakkestad besøkte han kjøttforedlingsbedriften Brødrene Ringstad som bruker lokale råvarer og har avtaler med flere produsenter av frittgående storfe. I tillegg til det populære ferskvareutsalget i Rakkestad selger de sine produkter i alle dagligvarekjedene, til HoReCa og noe til industri. Ministeren ble utfordret både på stabile, forutsigbare strømpriser og rekruttering avkjøttskjærere og pølsemakere.
Fru Blom i Rakkestad serverte lunsj av lokale Østfold-produkter og fortalte om utviklingen av sin bedrift fra liten møbelprodusent på gården i Degernes til den populære kafé og interiørbutikken i hjertet av Rakkestad.
På Nortura Hærland fikk ministeren høre om kylling- og kalkunslakteriet, som er Norturas eneste anlegg for hvitt kjøtt. I april slaktes den første kyllingen av en ny, mer saktevoksende rase som alle Norturas produsenter skal starte opp med.
I tilknytning til Norturas anlegg på Hærland ligger BioCo, en bedrift som foredler rester fra nedskjæringsanlegget på Nortura, det vil si kjøttfulle bein og kjøttavskjær. Denne ressursen blir transportert direkte til BioCo i rør. Gjennom en prosess kalt enzymatisk hydrolyse blir dette restproduktet til olje og proteinpulver, som brukes i ulike matvarer, drikker og kosttilskudd, samt til dyrefôr.

Siste stopp var den tradisjonsrike bedriften Askim frukt- og bærpresseri, etablert i 1936. Der foredler de frukt, bær, rabarbra og grønnsaker til egne produkter, med har også noe leieproduksjon. 91 % av produktene er av norske råvarer, men behovet for mer norsk frukt og bær er stort. Ministeren fikk se på produksjon av bjørnebærsyltetøy, av bjørnebær fra Råde. Bedriften er opptatt av merkevarebygging og utvikling av nye kvalitetsprodukter. Daglig leder Astrid Rømuld kunne fortelle om en bedrift i jevn vekst som selger sine produkter i dagligvare og HoReCa i tillegg til i sitt eget fabrikkutsalg. Fra Matskattlauget, som består av en rekke norske lokalmat- og drikkeprodusenter, fikk også ministeren med seg deres oppskrift på hvordan Norge kan doble lokalmatsalget innen 2035.

Les mer om bedriftene på deres nettsider: