Kronikk: Flere bønder i by’n - Ja takk!

Avdelingsdirektør for  landbruksavdelingen, Nina Glomsrud Saxrud.
Avdelingsdirektør for landbruksavdelingen, Nina Glomsrud Saxrud, gjør seg noen tanker om matberedskap i framtiden. Foto: Sturlason / Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus..

Matproduksjon er ikke for amatører, har jeg hørt noen si. Jeg er enig, men kanskje er det sånn at vi amatører også må bidra? Kanskje må vi alle kunne mer om å dyrke maten vår?  

Publisert 14.11.2024

I en stadig mer usikker verden, med både villere og våtere vær, befolkningsvekst, og internasjonale konflikter ser vi at matberedskap er viktig. 

Økt selvforsyning

Målene om mer norsk matproduksjon og økt selvforsyningsgrad ligger fast i politikken. Profesjonelle bønder og den matproduksjonen og matberedskapen de står for, er viktig for at vi skal kunne kjøpe mat i butikken i hele Norge. Det er avgjørende at bøndene fortsetter å lage maten vår og at samfunnet fortsatt legger til rette for at de kan gjøre nettopp dette i fremtiden. Vi er langt fra selvforsynte med mat, og vi er avhengige av import for å sikre at vi har mat på bordet hver dag.  

I Norge er det bare sju av tusen som har matproduksjon som jobb. Samtidig ser vi at det er økende interesse blant «folk flest» til å dyrke sin egen mat. Det urbane landbruket er på fremmarsj, - det blir stadig flere bybønder. Det dyrkes på balkonger, i takhager, i pallekarmer på plenen foran rådhuset. Sosiale medier er full av påvirkere med mer eller mindre grønne fingre. Det blir flere skolehager, og nye boligprosjekter frister med felles hage. 

Viktig bidrag til matproduksjon

By-landbruk eller urbant landbruk, er derfor ikke bare en økende trend, men det er i ferd med å bli et viktig bidrag til fremtidens bærekraftige matproduksjon. Når regjeringen ber kommunene om å produsere mer mat, er det en melding til oss alle. I skolehager og felles pallekarmer midt i byen blir kunnskapen om å dyrke mat gitt videre. Det knytter folk sammen, og bringer forbrukerne nærmere matproduksjonen. Sammen lærer vi her om hvor viktig det er å kunne produsere vår egen mat, og det kan også bidra til økt matsikkerhet i krisetider. 

Det å ha kunnskap om å så, stelle, høste og oppbevare sin egendyrkede mat er ferdigheter som er avgjørende for fremtiden. Og alle som har prøvd å dyrke noe, vet at det også kan være både inspirerende og frustrerende, men uansett veldig lærerikt. Med økt satsing på urbant landbruk øker heiagjengen til landbruket, og kanskje kan det også bidra til å sikre rekrutteringen?  

For å sikre en robust matberedskap for fremtiden trenger vi både det profesjonelle landbruket og pallekarmen. Vi trenger bønder både på landet og i byen. Sammen kan vi bidra til å sikre en fremtid der vi har både kunnskap og kapasitet til å produsere vår egen mat. Det er matberedskap i praksis.  

Les også:  

Oppfordrer kommuner til å dyrke mat - regjeringen.no    

Strategier for urbant landbruk - regjeringen.no 

Kronikken har stått på trykk i flere medier.