Vær i forkant - redd tømmerverdiene dine!

Bilde som viser grønn skog sett fra luften med døde grantrær spredt utover
Mye gran har blitt drept av kombinasjonen tørke og barkbiller på Østlandet de siste årene. Disse er ofte synlige som "roser" av døde trær i skoglandskapet. Foto: NIBIO.

Det er rapportert om høye funn av granbarkbille i flere kommuner i Buskerud, Akershus og Østfold. Ikke la barkbillene danse barkbilleboogie i skogen din, ta grep nå!

Publisert 04.06.2024

Det varsles nå om høy risiko for store angrep i Sør-Norge og opp til Trøndelag. Mange barkbiller er klare for å angripe nye grantrær, etter denne varme og tørre våren. Det er viktig at du som skogeier følger med på skogen din nå og i tida fremover, for å sikre tømmerverdiene dine.

Angrep fra stor granbarkbille vil være synlig som bormel ved trestammen. Det kan være for sent å redde tømmerverdien til trær som er angrepet på forsommeren. Derfor kan det være lurt å følge med på trærne i nærheten og området rundt, da disse kan stå i fare for å bli granbarkbilla sitt neste offer.

Bilde som viser tre, brun bark som er skadet av biller.
Trær som er under angrep av stor granbarkbille viser karakteristisk brunt boremel på og rundt billenes innboringshull. Foto: NIBIO.

Har du frisk og hogstmoden granskog nær billedrept skog fra i fjor, bør du sette i gang hogst innen utløpet av juni. Ellers er det høy risiko for at tømmeret går fra skurtømmerkvalitet til bioenergi utover sommeren. Det er dårlig privat- og samfunnsøkonomisk. 

Høy fare for utbrudd

Landbruksdirektoratet og Nibio advarer nå om høy fare for utbrudd av barkbiller. Det må du som skogeier, og vi som forvaltning, ta på alvor.

Det er viktig å merke seg at det er rapportert om en del angrep på stående skog i områder som ble rammet av stormfellinger i november 2021. Selv om det er lagt ned stor innsats i å rydde opp stormfelt virke, så ligger det fortsatt virke igjen i skogen. Enten spredt, i vanskelig terreng eller langt fra bilvei. Dette er velegnet som oppformeringsmateriale for barkbiller.

Sjekk skogen din

Det er ikke bare de stormrammede kommunene som har høye billefangster. Årets første tømming viser at det er høye fangsttall i flere kommuner i Buskerud, Akershus og Østfold. Har du skog i områder med mye barkbiller, bør du ta kontakt med kommunen eller tømmerkjøperen din for råd og veiledning.

- Nå oppfordrer vi alle skogeiere til å følge med i skogen sin! Vær i forkant av granbarkbillene, og redd tømmerverdiene dine, sier Helge Nordby, seksjonssjef for skogbruk og arealforvaltning hos Statsforvalteren i Oslo og Viken.

 

 

Kontaktpersoner