Ungskog og ung skogentusiast

Skogsarbeider ser utover skogen der det har blitt utført ungskogpleie
Dette bidraget ble stemt frem som vinner i fotokonkurransen. Foto: Ola Kristen H. Selås.

Vinneren av fotokonkurransen om det sprekeste bildet av ungskogpleie er Ola Kristen H. Selås.

Publisert 31.05.2024

Vinnerbildet ble stemt frem blant flere gode bidrag. Kåringen ble gjort på en samling om ungskogpleie og kommunikasjon, og deltagerne fra forvaltningen og det utøvende skogbruket fikk stemme frem sin favoritt.

Konkurransen er en del av prosjektet Klimasmart skogbruk 2023-2025, et samarbeid mellom fylkeskommunene i regionen og oss. Sammen med kommunene og det utøvende skogbruket, jobber vi for mer ungskogpleie i tida fremover. Det gjøres altfor lite ungskogpleie og behovet er dobbelt så stort.

Skogentusiast

Ola Kristen H. Selås er 21 år og fra Vegårshei i Agder, og opptatt av skog på både skolebenken og fritida. Han studerer skogfag ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet, og gjør ungskogpleie eller annet manuelt skogsarbeid. Bildet er tatt på Selås i Vegårshei, der han har gjort ungskogpleie i furuskog.

Vi mener bildet illustrerer godt det som er hensikten med ungskogpleie, med tett skog på en side og mer åpen skog på andre siden. I tillegg skaper fotografen et sprekt liv i bildet ved å ta det i en lavere høyde enn skogsarbeideren, og det virker som vi ser det fra skogens perspektiv. Vi liker også at rotvelten kommer inn i bildet, og minner om at de unge trærne også skal bli gamle en dag.

Det viktigste klimatiltaket i skogen

Selås har erfaring som skogsarbeider, og tror det kan være vanskelig særlig for unge skogeiere å få grep om hvor fort skogen endrer seg. – Ungskogpleie må gjøres til rett tid, og tidsvinduet kan bli lite når den unge skogen utvikler seg raskt de første årene, sier Selås.

Skogsarbeider sitter på tømmerstokken
Ola Kristen H. Selås Foto: Privat.

Ungskogpleie gjøres når trærne er mellom 1 og 5 meter høye. Enkelt forklart kuttes noen trær vekk, slik at de gjenstående trærne får mer plass, lys og næring. Da vil trærne bli mer robuste og stabile i møte med tøffere vær og klimaendringer i fremtida. Det er trærne med best kvalitet som skal stå igjen. Disse trærne blir fremtidens skog og tømmer.

Bli med i konkurransene

Takk for alle fotobidrag hittil! Har du det sprekeste bildet av ungskogpleie? Du kan sende inn dine bidrag på nettsida vår, fordi konkurransen fortsetter. Har du allerede sendt inn bidrag, kan du likevel sende inn flere bilder. Vi har også en konkurranse om beste slagord for ungskogpleie, som du kan lese mer om her.