Midlertidig tilskuddsordning - Opprydding av avfall etter "Hans"
Det er avsatt 10 millioner nasjonalt til denne ordningen som skal bidra til å redusere negative miljøkonsekvenser som følge av forsøpling. Søknadsfristen 1. juli 2024 er absolutt.
«Hans» rammet Sør-Norge 7. - 9. august 2023 og førte til jordskred, flom, oversvømmelser og store skader på infrastruktur og eiendom, særlig i Innlandet og Viken, men også i Vestland og Trøndelag.
Tilskuddsordningen:
Tilskudd for opprydding av eierløst avfall på privat grunn etter flommene i Sør-Norge i august 2023.
- Det er avsatt 10 millioner kr nasjonalt for tilskudd til denne oppryddingen, for å bidra til å redusere negative miljøkonsekvenser som følge av forsøpling
- Søknadsfristen er 1. juli 2024. NB! Man kan ikke søke eller få dispensasjon fra søknadsfristen!
- Ordningen er et supplement til opprydding av arealer ved bruk av kommunale skjønnsmidler
- Minsteutbetalingen er 10 000 kr. Tilskuddet dekker inntil 85 prosent av dokumenterte kostnader
- Søknad sendes elektronisk til statsforvalteren på eget skjema - Tilskudd til opprydding av avfall etter flomhendelsene i Sør-Norge i august 2023 - Landbruksdirektoratet.
-
Krav til søknaden:
- Grunneier eller den som har råderett over privat eiendom i Sør-Norge (sør for Nordland fylke) kan søke på ordningen. Dokumentert råderett kan være avtale, fullmakt, vedtekter, styreprotokoller e.l.
- Du må vedlegge bilder og kartangivelse over arealet som ble berørt
- Du må dokumentere opprydningskostnadene på eiendommen
- Du må legge ved kvitteringer, fakturaer, bilder m.v. fra den eller de som utfører oppryddingsarbeidet, og for utgifter til selve avfallshåndteringen/innleveringen av avfallet hos avfallsmottak
Tilskuddet innvilges ikke når:
- den ansvarlige for avfallet er kjent
- opprydding og avfallshåndtering kan dekkes av andre ordninger, for eksempel forsikring, naturskadeerstatning, skjønnsmidler m.v.
- oppryddingen gjelder offentlig eiendom
- oppryddingen er eget arbeid (egeninnsats dekkes ikke)
Om "Hans"
Flommen i Sør-Norge kom som følge av intens nedbør fra øst/sørøst, særlig over de indre deler av Østlandet nord for Oslo. Lokalt fikk nedre deler av Viken, rundt Oslofjorden, kraftigere regn natta 26. - 27. august. Det ble til sammen evakuert rundt 4 000 personer.
En våt juli-måned med vannmetta jordsmonn ga rask avrenning til bekker og elver. Det spesielle med «Hans» var det at mye nedbør samtidig traff store deler av nedbørsfeltene til Drammensvassdraget og Glommavassdraget, inkludert Lågen. Nedbørstopper disse tre dagene: Vang i Valdres 139 millimeter (88 millimeter på ett døgn), Geilo 111 millimeter, Beito 115 mm, Tunhovd 129 mm, Skjåk 71 mm, Ål 125 mm og Lunner 112 mm. Dette er største nedbørsmengde på over 100 år, over en så stor del av Østlandet. Den 9. august hadde 12 målestasjoner satt nye rekorder i døgnnedbør.
Drammensvassdraget er det tredje største vassdraget i Norge med et nedbørsfelt på ca. 5,3 % av Norges fastlandsareal. Vassdraget inkluderer flere store innsjøer som Tyrifjorden, Randsfjorden, Eikeren, Krøderen og Sperillen. Hallingdalsvassdraget, Begnavassdraget og Randsfjordvassdraget er de største sidevassdragene. Glommavassdraget er Norges største og lengste vassdrag, med et nedbørsfelt på ca. 12,9 % av Norges fastlandsareal. Vassdraget inkluderer elvene Glomma, Lågen og Vorma med bielver, samt de store innsjøene Mjøsa (Norges største) og Øyeren. |