Juridisk støtte for landbrukskontorene - webinar og eksempelmaler for oppfølging av driveplikt

Kornåker Foto Statsforvalteren i Oslo og Viken

Et av oppdragene til landbruksavdelingen hos statsforvalterne er å være kompetansesenter for kommunene på landbruks- og matområdet. Dette omfatter blant annet å gjennomføre kompetansetiltak knyttet til tilskuddsforvaltning, kontroll og juridiske virkemidler.

Publisert 15.05.2024

Webinarer

I mars 2024 arrangerte vi to webinarer for kommunene. Interessen har vært stort og det var over 100 deltakere på hvert webinar. Det første webinaret handlet om å skrive gode vedtaksbrev, med blant annet et «kræsjkurs» i juridisk metode.

Neste webinar handlet om delingsbestemmelsen og spørsmålet om driftsenhet, i jordlova § 12. Vi hadde en grundig gjennomgang av konkrete saker som har vært til behandling hos oss. Vi valgte 4 saker som vi mente var av stor interesse for kommunene. Når vi gikk igjennom de konkrete sakene, viste vi hvordan kommunene kan bruke juridisk metode for å løse rettslige problemstillinger i konkrete saker.

Eksempelmaler for oppfølging av driveplikt

I mars 2023 gjennomførte Statsforvalteren i Oslo og Viken en temabasert kartlegging om kommunens oppfølging av driveplikta.

Kartleggingen viser at kommunene har god oversikt over arealer i egen kommune som mulig kan være ute av drift. På spørsmål om brudd på driveplikten alltid følges opp av kommunen, svarte ca. 40 % av kommunene nei. Videre i undersøkelsen meldte kommunen om behov for rutiner for oppfølging av driveplikt og om behov for brevmaler.

I november 2023 presenterte vi resultater av kartleggingen i digital møteplass for kommunene. Der la vi også frem utkast til maler for oppfølging av driveplikten. Kommunene fikk etter det mulighet til å komme med innspill på disse brevene. I april 2024 publiserte vi brevmaler som kan være nyttige i veiledningsfasen og brevmaler som kan være nyttige i en sanksjonsfase. 

Kontaktpersoner