Kartleggingen fokuserer på omfang, nytten og samordning av statlig tilsyn.
Direktorat for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har kartlagt utviklingstrekk når det gjelder statlig tilsyn med kommunene
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Om kartleggingen
DFØ har på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet foretatt en kartlegging og analyse av statlig tilsyn med kommunene.
Funnene i kartleggingen er som følgende:
- Det er ingen store endringer i omfanget av statlig tilsyn, men det oppleves som tidkrevende
Verken kommunene eller statsforvalterne har noen klart opplvelse av at omfanget av tilsyn har økt de siste fem årene, men den oppleves som tidskrevende. Spesielt i fasen med innhenting av dokumentasjon.
- Kommunene vurderer statlig tilsyn mer positivt enn tidligere
90 prosent av kommunene mener at statlig tilsyn er nyttig for å sikre at kommunene følger lover og forskrifter, men at veiledning er enda mer nyttig. Opplevelsen av nytte henger blant annet sammen med at det i økende grad iverksettes læringsaktiviteter før og etter tilsynsbesøkene.
- Statsforvalteren har fått større handlingsrom, og det er større fleksibilitet i virkemiddelbruken
Staforvalterne har de senere årene fått større handlingsrom til å bestemme tema, volum og virkemidler i tilsynene. Dette åpner for bedre og mer relevante tilsyn, fordi de bygger på lokale risikovurderinger.
- Samordningsbehovene blir bedre ivaretatt
Ny kommunelov og et nytt samordningsverktøy, som er den nasjonale tilsynskalenderen, skal medvirke til bedre samordning mellom statlige tilsynsetater og med den kommunale egenkontrollen. Samordningen med kommunens egenkontroll kan med fordel bli bedre.
- Nye samordningsbehov kan tilsi større behov for tverrfaglige tilsyn
Det har det siste tiåret blitt større oppmerksomhet om å ta tak i problemene som krever samarbeid på tvers av sektorgrensene. For å få det til må kommunene utvikle mer integrerete tjenester, også på områder som er underlagt ulike statlige sektortilsyn. Dette stiller nye forventninger til samarbeid mellom statlige tilsynsmyndiheter, harmonisering av tilsynsregimer og felles tverrfaglige tilsyn.
Hvordan jobber vi med samordning av tilsyn?
Statsforvalteren i Oslo og Viken har en intern tilsynskoordineringsgruppe, som jobber med koordinering i embetet. Hensikten er å ta hensyn til hverandres tilsynsplaner, slik at tilsynssamordning i tid og sted kan gjennomføres.
Vi har et samarbeid med de statlige tilsynsetatene som fører tilsyn direkte med kommunene, og kontrollutvalgssekretariatene. Samarbeidet heter Tilsynsforum, og vi har møter 3-4 ganger i året. Formålet med Tilsynsforum er å sikre god informasjonsflyt mellom staten og kommunesektoren, og å planlegge tilsyn og kontroller ut fra et samlet utgangspunkt. Her forsøker aktørene å unngå at det oppstår kollisjoner når det gjelder kommune, tema og tidspunkt. I tillegg deles og diskuteres ulike utfordringer åpent. Hensikten er å finne løsninger som sikrer gode og effektive tilsyn og revisjoner, som enten gjennomføres av staten eller kommunen selv. I møtene trekkes det også veksler på hverandres erfaringer.
I tillegg bruker vi tilsynskalenderen aktivt for å planlegge og for å publisere tilsynsrapporter. Vi har nettopp gjort oss ferdig med tilsynssamordningen for i år.