Høring av tiltaksplan for forurenset grunn - FMV Vest 1 gbnr 423/204 og 423/205 i Fredrikstad kommune

Høringsfrist:
7. mars 2025

Værste AS har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til graving i forurenset grunn på FMV Vest 1 i Fredrikstad kommune.

Publisert 11.02.2025

Bakgrunn

FMV-området på Kråkerøy i Fredrikstad kommune har vært verksted og skipsverft siden 1870, og på FMV Vest skal det nå bygges ny videregående skole, idrettshall og ishall. I tillegg skal det anlegges en park inntil skole- og idrettsområdet mot vest (Sagparken). Tiltaksområdet er på ca. 40 mål. Før byggearbeidene kan starte, må det ryddes opp i forurenset grunn.

Sammendrag av søknaden

Undersøkelse av området

Standard akseptkriterier for forurenset grunn for arealformålene som er planlagt i dette området er tilstandsklasse 2 i toppjord (0-1 meter) og tilstandsklasse 3 i dypereliggende jordlag (> 1 meter). Det er vurdert at det må fjernes i overkant av 15 000 til 20 000 m³ prosjekterte faste masser med utgangspunkt i graveplanen. Miljøtekniske grunnundersøkelser viser at de undersøkte delområdene innenfor tiltaksområdet er forurenset av arsen, kadmium, krom, nikkel, bly, sink, benzo(a)pyren, PAH16 og KPAH i tilstandsklasse 3-5. Årsaken til forurensningen er tidligere mekanisk industri og skipsverftvirksomhet.

Utgraving av masser

Utbyggingen medfører inngrep i tidligere oppfylte områder og utfyllinger flere steder innenfor tiltaksområdet, noe som vil forstyrre massene og medføre frigivelse av metaller og organiske mikroforurensninger til den finpartikulære massefraksjonen og grunnvann. I den sammenheng anbefaler miljørådgiver å ta ut alle masser i tilstandsklasse 3 og 4 av fremtidig toppjord. Tiltaksplanen legger opp til at masser i tilstandsklasse 5 og høyere graves ut i hele sjiktet, og leveres til godkjent deponi på bil med tette karmer. Det er planlagt at masser i tilstandsklasse 4 med > 1 meters overdekning blir liggende igjen under bygninger, og at masser i tilstandsklasse 4 på ubebygde områder fjernes i hele sjiktet.

Utfylling av masser

Tiltakshaver har som mål å fylle ut området med masser fri for forurensing for å heve terrenget til kote +2,5 meter. Når de planlagte tiltakene er gjennomført, vil hovedandelen av de 40 målene være dekket med tette flater med unntak av grøntstrukturer og parkanlegg, hvor man ser for seg lokaltopografiske forhøyninger og forsenkninger. Dette vil kunne medføre at masser i tilstandsklasse 3 og 4 blir liggende grunnere enn 1 meter i disse delområdene. I tiltaksplanen er det beskrevet at disse må håndteres ved å grave dem ut eller dekke over med > 1 meter masser fri for forurensning.

Håndtering av forurenset overvann og gropvann

Tiltaksplanen beskriver at gropvann og forurenset lokalt grunnvann ikke kan slippes ut i elva eller på kommunalt nett uten nærmere avtale med Fredrikstad kommune. De skriver at det er entreprenørens ansvar å sørge for at det foreligger tillatelse fra vann- og avløpsetaten i Fredrikstad kommune om påslipp til det lokale VA-nettet, samt sørge for at et egnet renseanlegg er på plass før eventuell utpumping av overvann fra byggegroper/anleggsområde innenfor tiltaksområdet iverksettes. Dersom vannet slippes til VA-nett, beskrives det at partikler fra gropvannet må fjernes (STS = < 50 mg/l), gjerne via en sedimentasjonscontainer.

Tiltaksplanen kan leses i sin helhet i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 7. mars 2025. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2022/16058».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.