Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Bommen tettbebyggelse i Marker kommune

Høringsfrist:
9. august 2024

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 28.10.2023 mottatt søknad fra Marker kommune om utslipp av kommunalt avløpsvann fra Bommen tettbebyggelse i Marker kommune.

Publisert 20.06.2024

Bakgrunn for søknaden

Bommen avløpsrenseanlegg er i dag overbelastet og overholder ikke rensekravene i eksisterende tillatelse. Anlegget har hatt gjentakende brudd på fosforrensekravet og sekundærrensekravet over flere år, og har fått alvorlig avvik på dette fra Statsforvalteren i tilbakemeldinger på den årlige egenkontrollrapporeringen.

For å sikre at rensekravene overholdes i fremtiden er Marker kommune i prosess med å bygge nytt avløpsrenseanlegg med økt kapasitet. I forbindelse med dette har kommunen også søkt om ny utslippstillatelse med utvidet pe-ramme for tettbebyggelsen der Bommen avløpsrenseanlegg ligger (Bommen tettbebyggelse). Siden det søkes om en økning i rammer for utslipp, er det nødvendig å gjøre nye vurderinger etter forurensingsregelverket. I tillegg er det behov for å oppdatere tillatelsen slik at den samsvarer med dagens gjeldende praksis og regelverk.

Sammendrag av søknaden

Bommen avløpsrenseanlegg ligger i Ørje i Marker kommune. Avløpsrenseanlegget er et biologisk-kjemisk renseanlegg med en dimensjonerende kapasitet for organisk stoff på 2 000 pe (BOF5) og en hydraulisk kapasitet på 83 m3/t. Anlegget ligger innenfor en tettbebyggelse med samlet utslipp av kommunalt avløpsvann større enn 2 000 pe (BOF5) til ferskvann, og er dermed regulert etter forurensningsforskriften kap. 14 med Statsforvalteren som forurensningsmyndighet. Abonnenter tilknyttet Bommen avløpsrenseanlegg er i hovedsak boligbebyggelse. Det er ikke tilknytninger som skulle tilsi større variasjoner gjennom året, eksempelvis fritidsbebyggelse eller utslipp fra industri.

Marker kommune er i gang med å bygge nytt avløpsrenseanlegg som skal erstatte eksisterende renseanlegg i Ørje. Det nye renseanlegget vil være et biologisk-kjemisk anlegg med en dimensjonerende kapasitet for organisk stoff på 3 850 pe (BOF5) og en hydraulisk kapasitet på 130 m3/t. Anlegget vil motta septik fra spredt bebyggelse innad kommunen. Septik leveres til et eget septikmottak på avløpsnettet oppstrøms renseanlegget. Det skal ikke mottas uavvannet slam fra andre renseanlegg ved Bommen avløpsrenseanlegg. Videre skal det ikke forekomme behandling av slam ved anlegget. Avvannet slam leveres til Søndre Follo avløpsrenseanlegg for produksjon av biogass og jordforbedringsgjødsel.

Oppstart av nye bommen avløpsrenseanlegg vil skje i løpet av 3. kvartal 2025, men anlegget vil først være i full drift i løpet av 2. kvartal 2026.

Det kommunale avløpsnettet tilknyttet Bommen avløpsrenseanlegg består av ca. 70,7 km med avløpsledninger (hvorav ca. 20,7 km er trykkavløpsledninger) og 28 pumpestasjoner. Avløpsnettet består hovedsakelig av separatsystem, og det er kun ca. 4 % av avløpsnettet som er fellessystem. I henhold til foreliggende ledningsnettdata er 21 % av det totale avløps- og overvannsnettet av ukjent opprinnelse eller lagt før år 1980. Det anslås at virkningsgraden til avløpsnettet er ca. 95 % i gjennomsnittsuke og 64 % i maksuke, men det er stor usikkerhet knyttet til disse tallene. Det opplyses at tilstanden på pumpestasjonene på avløpsnettet er god.

Marker kommune søker om utslipp fra tettbebyggelse med samlet tilført avløpsmengde på 3 850 pe (BOF5). Det søkes om 93 % rensing av fosfor, 70 % rensing av BOF5 eller maksimal utslippskonsentrasjon på 25 mg O2/l, og 75 % rensing av KOFCR eller maksimal utslippskonsentrasjon på 125 mg O2/l, frem til nytt avløpsrenseanlegg er satt i full drift i løpet av 2. kvartal 2026. Etter det søkes det om 95 % rensing av fosfor, 75 % rensing av BOF5 eller maksimal utslippskonsentrasjon på 25 mg O2/l, og 80 % rensing av KOFCR eller maksimal utslippskonsentrasjon på 125 mg O2/l. I tillegg søkes det om et maksimalt tap av avløpsvann fra avløpsnettet tilsvarende 5 %, dvs. en virkningsgrad på 95 %. Ørjeelva er resipient for utslippet fra Bommen avløpsrenseanlegg.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Marker kommune lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 09.08.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2023/21356.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høringsfrist:
9. august 2024

Kontaktpersoner

Dokumenter