Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann – Nore og Uvdal kommune – Øvre Uvdal renseanlegg

Høringsfrist:
26. august 2024

Statsforvalteren har mottatt søknad fra Nore og Uvdal kommune om ny tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Øvre Uvdal tettbebyggelse.  

Publisert 01.07.2024

Sammendrag av søknaden

Øvre Uvdal renseanlegg ligger innenfor en tettbebyggelse med samlet utslipp over 2 000 pe (BOF5), og er regulert etter kapittel 14 i forurensningsforskriften med Statsforvalteren som forurensningsmyndighet. Dagens utslipp fra Øvre Uvdal renseanlegg overskrider allerede pe-grensen i den gamle tillatelsen, og kommunen forventer et økende utslippsbehov i forbindelse med hytteutbygging i kommunen i de kommende årene. Kommunen har derfor søkt om ny utslippstillatelse med utvidet pe-ramme. Det søkes om et samlet samlet utslipp fra tettbebyggelsen på 5 000 pe (BOF5).

Belastningen på avløpssystemet i kommunen varierer sterkt gjennom året grunnet en høy andel fritidsboliger, med størst belastning i periodene jul-, vinter-, høst- og påskefeire, samt helger i vinterhalvåret. Samlet utslipp fra Øvre Uvdal tettbebyggelse var i 2023 omtrent 2 075 pe (BOF5) i maksuke. For 2025 og 2035 er det i søknaden estimert et utslipp i maksuke på henholdsvis 4 700 og 7 000 pe (BOF5). I tillegg til utbygging så skyldes noe av økningen at kommunen jobber aktivt med å følge opp spredt avløp og øke tilknytningsgraden til det kommunale nettet. Ettersom prognosene for pe-belastning i kommunen antyder at tilførselen av avløpsvann til renseanlegget vil overstige 5 000 pe (BOF5) innen få år, jobbes det samtidig med å utrede alternativer for å utvide kapasiteten for rensning av avløpsvann i kommunen.

Ledningsnettet i Nore og Uvdal kommune er separatsystem. Det er relativt nytt, og det er ingen pumpestasjoner eller overløp på ledningsnettet annet enn overløp ved renseanlegget. Kommunen har registrert innlekking av fremmedvann i ledningsnettet, og har de siste årene gjennomført utbedringstiltak som har redusert mengden innlekking. Kommunen har i forbindelse med søknaden gjennomført en risiko- og sårbarhetsanalyse for drift av Øvre Uvdal renseanlegg og tilhørende transportsystem. Det er utarbeidet en beredskapsplan for håndtering av utilsiktede utslipp fra renseanlegg eller ledningsnett, og en resipientvurdering for Uvdalselven.

Renset avløpsvann fra avløpsanlegget går ut i Uvdalselven. Elven er karakterisert med god økologisk tilstand i Vann-nett, og tilfredsstiller således vannforskriftens miljømål. Elven benyttes til kraftproduksjon ved Uvdal kraftverk, og har ikke regulert krav til vannføring. Resipientvurderingen som er vedlagt søknaden viser at vannkvaliteten i Uvdalselva vil kunne bli påvirket av en belastning på 5 000 pe. Dette vil særlig være tilfelle når det er lav vannføring i elva, og gjelder parameterne total nitrogen, fosfor og E. coli. Kommunen har som vedlegg til søknaden lagt ved alternativer for ny avløpsløsning i kommunen som for tiden utredes. Søknaden om utslipp på 5 000 pe til Uvdalselva er ment å omfatte håndtering av avløpsvannet fra tettbebyggelsen frem til ny løsning er på plass.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 26.08.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2021/8582.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.