Koronavirus - vi følger situasjonen

Alle kommuner i Oslo og Viken har oppdaterte smittevernplaner.  Fylkesmannen er kontaktledd mellom Helsedirektoratet og kommunene når det gjelder beredskap. Vi holder også medlemmene i fylkesberedskapsrådet orientert.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 28.02.2020

Det er Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet (HDIR) som koordinerer tiltak på nasjonalt nivå og både privatpersoner og helsepersonell kan finne oppdatert informasjon om koronavirus på deres nettsider:

Det nye koronaviruset kan gi alvorlig lungebetennelse, men det er ikke kjent hvor alvorlig det er, eller hvor lett det smitter.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet følger situasjonen tett og jobber sammen med helsetjenesten for å håndtere situasjonen.

Generell informasjon om koronaviruset

Koronaviruset med navnet SARS-CoV-2 er utbrudd av sjukdommen covid-19. Viruset er i slekt med et annet koronavirus som var årsaken til utbruddet av SARS-epidemien i 2002 og 2003, men er ikke det same viruset.

Smittekilden er foreløpig ukjent. Man antar at smittemåten er dråpesmitte som for andre koronavirus.

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  1. Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  2. Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
  3. Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

De viktigste grepene vi alle kan ta for å hindre spredning av virus er å ha fokus på god hånd- og hostehygiene:

  • For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde minst en meters avstand til personer med luftveissymptomer.  
  • Man bør også tilstrebe å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå) eller i albuekroken.
  • God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.

God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus.

Det finnes ingen vaksine eller spesifikk behandling mot sykdommen.

Fylkesmannen

Fylkesmannen er bindeledd mellom kommunene og sentrale styresmakter. Via fylkeslegen formidler vi informasjon fra Helsedirektoratet til kommuneoverleger, melder innspill og spørsmål fra kommunene tilbake til sentrale styresmakter, og legger til rette for samhandling mellom relevante aktører på regionalt nivå.

Fylkesmannen har dialog med kommunene og helseforetaket om håndteringen av situasjonen.

I forbindelse med koronaviruset, blir det gjennomført ukentlige møter mellom Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, helseforetakene og landets fylkesmenn, der det blir gitt gjensidig informasjon om status og råd om tiltak knytt til dette. På oppdrag fra Helsedirektoratet har Fylkesmannen fått kartlagt at alle kommuner i Oslo og Viken har smittevernplaner.

Infomasjonsplakater

Helsedirektoratet har laget plakater/informasjonsskriv til reisende, personer som jobber i kontakt med reisende/turister og vaner som forebygger smitte. Disse kan du laste ned her.

Plakatene bør henges opp på steder der reisende ferdes og informasjonsark deles ut til ansatte som jobber i kontakt med reisende.

Helsedirektoratet oppfordrer til å henge opp plakater med generelle hygieneråd på steder der mange møtes, for eksempel skoler, barnehager, sykehjem og andre institusjoner.