Midler til etterutdanning for lærere og ledere i voksenopplæringen i 2023

Statsforvalteren lyser ut midler i mars 2023, og fristen for å melde om kompetansebehov er 3. mai 2023. Vi oppfordrer voksenopplæringsnettverk (VO) og fylkeskommuner til å raskt ta kontakt med ønsket universitet/høgskole (UH) for samarbeid om kompetanseutviklingen.

Publisert 20.12.2022, Sist endret 02.01.2023

Om tilskuddsordningen

Årlig forvalter statsforvalterne et tilskudd til etterutdanning for lærere og ledere i voksenopplæringen. Gjennom den desentraliserte ordningen for kompetanseutvikling i voksenopplæringen blir det hvert år fordelt i overkant av 2 mill. kroner til etterutdanning for lærere og ledere i Oslo og Viken. Midlene stilles til disposisjon av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir), og skal bidra til økt kompetanse og kvalitet i voksenopplæringen. Med voksenopplæring mener vi her opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere, grunnskoleopplæring for voksne (inkludert FVO) og videregående opplæring for voksne.

Utlysning av midlene og hvem som kan melde behov

Tilskuddsmidlene blir utlyst i mars 2023, og fristen å melde om kompetansebehov er 3. mai 2023. Ved utlysning av midlene vil vi opplyse nærmere om prosessen for å melde behov. Det er fylkeskommuner og nettverkene i voksenopplæringen som kan melde behov. Vi oppfordrer til at informasjon om midlene i desentralisert ordning for kompetanseutvikling i voksenopplæringen spres til aktuelle kommuner/voksenopplæringssentre. Tildelingen av midler finner sted i juni 2023.

Samarbeidsforum og prioriterte temaer for kompetanseutvikling for 2023

Tildelingen av midler gjøres gjennom samarbeidsforum for desentralisert ordning for kompetanseutvikling i voksenopplæringen (SAF VO) som behandler og prioriterer behovsmeldingene. I samarbeidsforum sitter representanter fra ulike voksenopplæringsnettverk, UH-sektor og organisasjonene. Tildelingen gjøres på bakgrunn av overordnede føringer fra HK-dir og de prioriteringer samarbeidsforum har valgt. Samarbeidsforum har valgt følgende prioriteringer for kompetanseutvikling i Oslo og Viken for 2023:

  • Læreplanarbeid og reformarbeid
    • Fullføringsreformen/FVO/FOV/VOV/Kombinasjonsforsøket/
      integreringsloven
  • Voksenpedagogikk (andragogikk)
  • Tilpasset opplæring
  • Opplæring og vurdering i en digital skolehverdag
  • Lederutvikling/endringsledelse/ledelsespsykologi
  • Karriereveiledning

Etablere samarbeid/partnerskap med ønsket universitet/høgskole

Det er ønskelig at voksenopplæringen og universitet- og høgskolesektor (UH) inngår samarbeid/partnerskap om etterutdanning i desentralisert ordning for kompetanseutvikling. Vi oppfordrer til at det raskt etableres kontakt med aktuelle UH dersom det skal samarbeides om kompetansehevingstiltak i 2023.

Se oversikten i høyre kolonne for kontaktpersoner i UH for å undersøke muligheter til samarbeid/partnerskap.

Eventuelle spørsmål om denne tilskuddsordningen kan rettes til de som står oppført under fanen «Kontaktpersoner» på høyre side.