Tilsyn med Ringerike kommune på skoleområdet

Vi har ført tilsyn med Ringerike kommune og Hallingby skole. Temaet for tilsynet er skolemiljø og kommunens internkontroll.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.08.2022

Statsforvalteren gjennomfører tilsyn med Ringerike kommune. Temaet for tilsynet er skolemiljø og kommunens internkontroll. Under dette temaet kontrollerer vi om kommunen gjennom internkontrollen sikrer at:

  • skolen og skoleeier oppfyller undersøkelsesplikten ved mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø, jf. opplæringsloven § 9 A-4 og § 9 A-5, jf. kommuneloven § 25-1

Det overordnede formålet med tilsynet er å kontrollere om kommunen oppfyller kravene i regelverket.

Statsforvalteren har i tilsynet funnet at Ringerike kommune ikke har internkontroll som sikrer skolens regeletterlevelse på undersøkelsesplikten i skolemiljøsaker.

Kommunen har utarbeidet rutiner for undersøkelser i skolemiljøsaker og innhenter noe informasjon som kan være egnet til å foreta risiko- og sårbarhetsanalyser. Vi vurderer imidlertid at kommunens rutiner for undersøkelser i skolemiljøsaker er mangelfulle og at kommunen ikke foretar konkrete risiko- og sårbarhetsvurderinger i stor nok grad. Vi har derfor konkludert med at kommunens internkontroll ikke er tilpasset for å hindre eller forebygge brudd på undersøkelsesplikten og dokumentasjonsplikten.

I tilsynet med kommunen kommer det frem at kommunen i noen tilfeller har avdekket avvik og fulgt opp disse ved å sette inn tiltak. Vi vurderer imidlertid at det er noe tilfeldig om slike avvik og risiko for avvik avdekkes og om dette blir fulgt opp med tiltak. Vi har derfor konkludert med at kommunen ikke avdekker og følger opp med korrigerende tiltak for å hindre eller forebygge risikoen for at undersøkelsesplikten og dokumentasjonsplikten ikke blir oppfylt.

Når det gjelder plikten til å undersøke, ser vi at skolens ansatte vet at de skal undersøke saken så raskt som mulig og at undersøkelsene iverksettes raskt i de fleste elevsakene. Samtidig vurderer vi at kommunen ikke har lagt nødvendige føringer for hvor raskt undersøkelser skal iverksettes og gjennomføres, og at skolens ansatte og ledelse ikke skiller på hvor raskt de må handle i saker med ulik alvorlighetsgrad. Enkelte av elevsakene er ikke undersøkt før det er satt inn tiltak i saken. Vi har derfor konkludert med at skolen ikke undersøker saken så raskt som saken tilsier, dersom det er mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø.

Vi vurderer også at skolen/skoleeier ikke har nødvendige rutiner eller en felles fremgangsmåte for undersøkelser i saker der det er mistanke om, eller kjennskap til at en elev blir krenket av en ansatt.

Vi vurderer at skolen i sine undersøkelser i stor grad sørger for at involverte elever blir hørt, og at skolens ansatte har en bevissthet rundt dette. Vi savner imidlertid å se at det benyttes flere undersøkelsesmetoder og har derfor kommet til at skolen og skoleeier ikke gjennomfører de undersøkelser som ut fra en faglig standard med rimelighet kan forventes. Det blir heller ikke dokumentert i tilstrekkelig grad hva som blir gjort for å oppfylle undersøkelsesplikten. Vi vurderer at det er positivt at både skoleeier, skolens ledelse og ansatte selv har en bevissthet rundt dette og ønsker seg systemer for å bedre dette.

I tilsynsrapporten kan du lese om hvilke rutiner og praksiser Ringerike kommune har på dette temaet og hvilke regelbrudd de må rette. Du finner tilsynsrapporten til høyre i denne nyhetssaken.

Du finner alle våre tilsynsrapporter i vår tilsynskalender på Statsforvalterens hjemmeside.