Tilsyn med Hemsedal kommune på skolemiljøområdet

Vi har ført tilsyn med Hemsedal kommune Hemsedal barne- og ungdomsskole. Temaet for tilsynet er skolemiljø; Skolens plikt til å arbeide forebyggende og informere og involvere elever og foreldre.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 04.02.2022

Tilsynet ble gjennomført i perioden 6. oktober 2020 til 2. februar 2022. I tilsynet har vi funnet brudd på regelverket og fattet vedtak med pålegg om retting. Kommunens frist for å lukke regelverksbruddene er 6. mai 2022.   

I tilsynet med skolen og kommunen kommer det frem at rektor involverer og sørger for at elevene får delta i planleggingen og gjennomføringen av arbeidet for å skape et trygt og godt skolemiljø. Statsforvalteren vurderer at rektor i tillegg må bestemme en fremgangsmåte som innebærer at rektor etterprøver arbeidet med elevmedvirkning.

Vi har konkludert med at rektor jobber for at alle som arbeider på skolen, praktiserer holdninger og verdier som bidrar til et trygt og godt skolemiljø og at rektor jobber for at lærerne fremmer en positiv samhandling i klassemiljøet.

Videre vurderer vi at skolen ikke oppfyller regelverket når det gjelder plikten til å gi elever og foreldre informasjon om retten til et trygt og godt skolemiljø, om skolens aktivitetsplikt og om retten til å melde en sak til statsforvalteren. Dette gjelder også skolens informasjon til aktuelle råd og utvalg om deres rett til innsyn i dokumentasjon som omhandler det systematiske arbeidet for et trygt og godt skolemiljø, og at de har rett til å få informasjon om og uttale seg i alle saker som er viktige for skolemiljøet.

Statsforvalteren mener rektor og skolen arbeider godt med å informere og involvere brukerutvalgene i arbeidet med skolemiljøet. Samtidig mener vi at rektor må sikre at brukerutvalgene blir tatt med i arbeidet så tidlig som mulig, slik at de får reell innflytelse. 

I tilsynsrapporten kan du lese mer om hvilke rutiner og praksiser Hemsedal kommune har på dette temaet og hvilke regelbrudd de må rette. Du finner tilsynsrapporten til høyre i denne nyhetssaken.

Du finner alle våre tilsynsrapporter i vår tilsynskalender på Statsforvalterens hjemmeside.