Nedbygging av myr - reguleringsplan for Gomostølen hyttegrend

Naturbase-kart over området hvor reguleringsplanen er lagt over det som opprinnelig ble ansett å være myr

Nord-Aurdal kommune vedtok reguleringsplan for Gomostølen hyttegrend. Planen legger til rette for 140 nye fritidstomter. Statsforvalteren mente kommunen hadde oversett et myrområde på 74 dekar, og opphevet derfor planvedtaket. Det viste seg senere at det var gjort en feil da kartet i sin tid ble digitalisert og at det reelle myrområdet var betydelig mindre. Kommunen ba derfor om ny behandling av saken. Ved den fornyede behandlingen ble planvedtaket stadfestet. Selv om det fortsatt forelå enkelte feil, ble disse vurdert å ikke ha virket inn på planvedtaket.

Publisert 16.04.2024

Nedbygging av myr medfører klimagassutslipp

Myr lagrer store mengder karbon. Nedbygging av myr kan gi store klimagassutslipp. Regjeringen utarbeider hvert fjerde år nasjonale forventninger til den kommunale planleggingen for å «fremme en bærekraftig utvikling», se pbl. § 6-1. I de nasjonale forventningene, utgitt juni 2023, uttales følgende om konsekvensene ved å bygge ned myr:

«arealendringer av natur som lagrer mye karbon medfører økte klimagassutslipp (…) Det er nedbygging av (…) myr som gir størst utslipp per arealenhet.

Ved vår klagebehandling viste AR5-kart et myrområde på 74 dekar hvor planen la til rette for 15 fritidsboligtomter. Siden kommunestyret ikke var kjent med dette, ble planvedtaket opphevet.

Nye opplysninger og ny behandling

Det aktuelle myrområdet viste seg imidlertid å være langt mindre og kommune ba derfor om omgjæring av klageavgjørelsen. Statsforvalteren ba kommunen om nærmere opplysninger om samlet nedbygging av myr samt vurderinger etter naturmangfoldloven.

Kommunen opplyste at det totale myrbeslaget var på 3.4 dekar. Det ble videre redegjort nærmere for vurderingene etter naturmangfoldloven og forekomster av kalkbjørkeskog som gikk tapt.

Statsforvalteren opphevet deretter sin klageavgjørelse og behandlet saken på nytt. Vi vurderete da at det fortsatt forelå enkelte feil og mangler ved kommunens behandling, men fant ikke at det var en "reell mulighet" for at kommunestyret ville ha vedtatt planen med et annet innhold. Planen ble derfor stadfestet. Statsforvalteren sine vedtak finnes i lenken til høyre.