Vil forsøke å finne alternativ løsning for skysstasjonen på Lillehammer
Etter dagens mekling er det enighet om å se nærmere på et alternativ hvor det sikres bedre og tilfredsstillende plass til buss, sykkel og gange. Hvis det oppnås enighet om dette alternativet, er det ikke nødvendig med ny mekling, sier mekler Sigurd Tremoen.
Meklingen dreide seg om hvordan området rundt skysstasjonen på Lillehammer skal utvikles, og partene som møttes var kommunen, Statsforvalteren og Statens Vegvesen. Partene ble enige om å se nærmere på et alternativ hvor buss, sykkel og gange sikres bedre og tilfredsstillende plass. De neste ukene vil alle parter samarbeide tett om dette alternativet. - Jeg opplevde dagens mekling som positiv. Partene er konstruktive og ønsker å finne frem til en felles løsning som sikrer et sterkt og velfungerende kollektivknutepunkt, og en sterk og god sentrumsutvikling, sier mekler Sigurd Tremoen.
Bussplasser og byutvikling
Utbyggerselskapet Torggutua AS er eid av Bane Nor Eiendom (80 %) og Lillehammer kommunale eiendomsselskap (20 %). Prosjektet innebærer utvikling av et område på 18.000 kvadratmeter med mulighet for mer enn 800 arbeidsplasser. Det er et stort prosjekt som vil ha betydelig innvirkning på sentrumsutviklingen i Lillehammer.
Utbyggerselskapet har tidligere lagt frem planer som innebærer mindre plass til busser på stasjonsområdet enn i dag. Den foreslåtte løsningen førte til innsigelser fra Statens vegvesen, Statsforvalteren og Innlandet fylkeskommune. Sistnevnte har senere trukket sin innsigelse.
Mekler for å finne lokal løsning
Det har vært flere møter siden desember for å avklare innsigelser. Hvis lokal enighet ikke oppnås, vil saken bli sendt til departementet for avgjørelse, noe som kan ta opptil et år. Statsforvalteren har ansvaret for meklingen.
Statsforvalteren mekler årlig rundt 5-10 saker i Innlandet. Meklingslederen har som mål å få belyst hvor det kan finnes muligheter for løsninger og kompromisser mellom partene. Dersom meklingen ikke fører frem, oversendes saken til Kommunal- og distriktsdepartementet for endelig avgjørelse.
Planvedtak og innsigelser
Kommunen har ansvaret for kommunal planlegging etter plan- og bygningsloven og skal ivareta også nasjonale og regionale interesser. Kommunen kan treffe bindende planvedtak, så lenge det skjer innenfor de rammer og retningslinjer som er gitt fra nasjonalt og regionalt nivå.
Ordningen med innsigelse skal sikre at nasjonale og vesentlige regionale interesser, og andre vesentlige interesser, blir ivaretatt i kommunale planer. Adgangen til å fremme innsigelse omfatter bare viktige konfliktsaker som ledd i planprosessen, etter at ordinær medvirkning er gjennomført. Innsigelsessaker skal så langt det er mulig løses lokalt.
Les mer om mekling og innsigelser her:
Kontaktpersoner
-
Sigurd Tremoen
Tlf: 61 26 60 02 / 91 16 08 94