Frivillig vern av skog - Nye verneområder i Innlandet

Fra Sandbu. Foto: Steinar Vatne, Asplan Viak

I dag har vi fått tre nye og seks utvidede naturreservater i Innladet. 

Publisert 06.12.2024

Følgende naturreservater har blitt utvidet eller opprettet: 

1. Utvidelse av Gitvola og Nordre Kletten i Åmot og Løten kommuner

2. Utvidelse av Korpreiret i Elverum og Løten kommuner

3. Utvidelse av Vinstradalen i Nord-Fron kommune

4. Utvidelse av Sandbu i Sel kommune

5. Utvidelse av Sjoa i Sel kommune

6. Utvidelse av Heggshuselva i Østre Toten kommune

7. Baggerudberga naturreservat i Nordre Land kommune

8. Snøåsen i Nordre Land kommune

9. Raunberget i Vestre Slidre kommune

Områdene har kommet til gjennom ordningen med frivillig vern av skog, og vil bidra til å oppfylle målet om 10 % vern av skogen i Norge. Arealet som har blitt vernet i Innlandet utgjør ca. 9412 dekar. Av dette er ca. 8155 dekar dekket med skog, hvorav ca. 6733 dekar er produktiv skog. 

Hvordan de ni naturreservatene bidrar til å oppfylle målene i skogvernet kan leses nedenfor, og mer detaljert i høringsrapporten (lenke her). 

Kongelig resolusjon, verneforskrifter og vernekart kan leses i høyremenyen. Du kan også lese nyhetssaken som er lagt ut på Klima- og miljødepartementets hjemmeside (lenke her). Grunneiere og kommuner mfl. vil bli orientert om vernevedtaket i eget brev. 

Brundogglav (øverst; nær truet på rødlisten) og elfenbenslav (sterkt truet) vokser gjerne sammen på steinblokker og finnes blant annet i utvidelsen av Sandbu naturreservat. Foto: Alexandra Abrahamson

Fakta om områdene

Utvidelse av Gitvola og Nordre Kletten naturreservat i Åmot og Løten kommuner

Utvidelsen av Gitvola og Nordre Kletten inn i Løten kommune har nesten doblet arealet på naturreservatet. Vernet bidrar til å oppfylle generelle prioriteringer om vern av biologisk gammel skog, og regionale prioriteringer om store, sammenhengende skogområder (større enn 10 kvadratkilometer). Arealet inneholder store forekomster av gammel granskog med gode forekomster av rødlistede lavarter, herunder huldrestry. Reservatet er en del av det store økologiske nettverket av vernede skog- og våtmarksområder på Hedmarksvidda.

 

Utvidelse av Korpreiret naturreservat i Elverum og Løten kommuner

Korpreiret har blitt betydelig utvidet inn i Løten kommune slik at hele bekkekløften nå ligger innenfor naturreservatet. Området bidrar i hovedsak til å oppfylle regional prioritering om vern av bekkekløfter av minst regional verdi. Arealet inneholder også gammel granskog av regional verdi. Reservatet en del av det store økologiske nettverket av vernede skog- og våtmarksområder på Hedmarksvidda.

 

Utvidelse av Vinstradalen naturreservat i Nord-Fron kommune

Vinstradalen naturreservat oppfyller generelle prioriteringer om å verne spesielle og svært viktige naturtyper. Området er en sentral og viktig del av det regionale økologiske nettverket av vernede bekkekløfter i Gudbrandsdalen som er unikt både nasjonalt og internasjonalt. De største verdiene innenfor utvidelsen er knyttet til den spesielle ”bergvegg-granskogen”, med en meget rik lavflora.

 

Utvidelse av Sandbu naturreservat i Sel kommune

Det tidligere Sandbu naturreservat på beskjedne 20 dekar har blitt mer enn hundre ganger så stort, og omfatter nå betydelig flere naturtyper enn den tidligere vernede edellauvskogen med alm. Av generelle prioriteringer i skogvernet finnes her biologisk gammel skog samt noe lavlandsskog. Av regionale prioriteringer finnes bekkekløfter, gammel granskog og rik blandingsskog i lavlandet, og betydelige forekomster av rødlistet lav. Utvidelsen av Sandbu naturreservat vil fylle ut det økologiske nettverket av allerede eksisterende skogreservater med tilsvarende naturtyper i regionen.

 

Utvidelse av Sjoa naturreservat i Sel kommune

Utvidelsen av Sjoa naturreservat utgjør kun en mindre del av det tidligere vernearealet. Av de nasjonale prioriteringene i skogvernet oppfyller Sjoa naturreservat målet om å verne biologisk gammel skog og spesielle og svært viktige naturtyper. Sjoajuvet er en viktig del av det regionale økologiske nettverket av vernede bekkekløfter i Gudbrandsdalen som samlet sett har nasjonale og internasjonale verdier.

 

Utvidelse av Heggshuselva naturreservat i Østre Toten kommune

Utvidelsesarealet utgjør ca. en femtedel av det nå vernede arealet. Av de generelle prioriteringene i skogvernet oppfyller Heggshuselva målet om å verne lavlandsskog på høy bonitet og med spesielle naturverdier. Av regionale prioriteringer oppfyller området framfor alt målet om vern av verdifulle bekkekløfter, rik blandingsskog i lavlandet og kalkgranskog, samt lavlandskog på høy bonitet. Heggshuselva ligger nært andre naturreservater i området med kalkrike skogtyper som sammen utgjør et økologisk nettverk i denne regionen.

 

Baggerudberga naturreservat i Nordre Land kommune

Baggerudberga bidrar til å dekke de generelle manglene i skogvernet knyttet til høyproduktiv skog i lavlandet. Av regionale prioriteringer vil området bidra til fylle ut mangler knyttet til rik blandingsskog og kalkgranskog med minst regional verdi. Området vil styrke det allerede eksisterende økologiske nettverket av verneområder i regionen med samme typer skog. 

 

Snøåsen naturreservat i Nordre Land kommune

Snøåsen oppfyller regionale prioriteringer om vern av skog med forekomster av rødlistet lav. Gode forekomster av huldrestry er hovedgrunnen til at området har blitt naturreservat. Området vil styrke det allerede eksisterende økologiske nettverket av verneområder med tilsvarende skogtyper, framfor alt gammel høyreliggende granskog. Det finnes også areal med rikmyr innenfor vernegrensa. 

 

Raunberget naturreservat i Vestre Slidre kommune

Raunberget naturreservat bidrar til å nå nasjonale mål om å verne høyproduktiv skog i lavlandet. I tillegg bidrar det til den regionale prioriteringen om vern av gammel granskog av minst regional verdi. Raunberget ligger ikke langt unna Sløtet naturreservat med lignende skogtyper og gammelskogarter. Det er blant annet registrert de sterkt truede lavartene fossefiltlav og granfiltlav i området.