Tiltaksplan for Oslofjorden

Indre Oslofjord. Foto: Sigrid Hårstad Pålsrud

Oslofjorden er i utgangspunktet en av Norges mest artsrike fjorder. Den økologiske tilstanden i Oslofjorden er under sterkt press, og skyldes blant annet avrenning fra jordbruket og utslipp av avløpsvann i nedbørsfeltet til fjorden. 

 

 Etter anmodning fra Stortinget vedtok regjeringen i 2021 en femårig tiltaksplan for å bedre tilstanden for miljøet og friluftsliv i Oslofjorden. Tiltaksplanen viser regjeringens viktigste prioriteringer for Oslofjorden frem til 2026, og inneholder 63 tiltak og 19 kunnskapsinnhentingstiltak.

Tre hovedproblemer i Oslofjorden: 

  1. Forurensing fra landbruk, avløp og industri, med for stor tilførsel av næringsstoffene nitrogen og fosfor samt ulike miljøgifter. 
  2. Langvarig overfiske, med blant annet bunntråling som ødelegger for livet på havbunnen.
  3. Bygging i strandnære områder, som stenger allmennheten ute fra friluftsliv og gir økt belastning på økosystemene.

Det er 44 av 46 kommuner i Innlandet fylke som ligger i nedbørsfeltet til Oslofjorden, og Statsforvalteren og kommunene i Innlandet har et medansvar for å bedre Oslofjorden. Det er behov for økt innsats innen avløp- og jordbrukstiltak, som er de samme tiltakene i de regionale vannforvaltningsplanene.  

Mer om tiltaksplan for Oslofjorden kan du lese på Miljødirektoratets hjemmeside Oslofjorden: Tiltaksplan for bedre miljøtilstanden.