Søk om tilskudd til naturforvaltningstiltak for 2024

Blå blomst blant gress
Dragehode. Foto: Linnea Karoline Vereide.

Det er nå mulig å søke om tilskudd til ulike naturforvaltningstiltak for 2024. Søknadsfristen er 15. januar, og det skal søkes gjennom Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 18.12.2023

Hvilke tiltak du kan søke om støtte til kan du lese om i regjeringens nettsider. Lenke til elektronisk søknadssenter finner du her.

Tilskudd til vilttiltak

Søknader som omhandler jaktbare arter (unntatt villrein, grågås og kortnebbgås) sendes Innlandet fylkeskommune, mens søknader som omhandler ikke-jaktbare arter (samt villrein, grågås og kortnebbgås) sendes Statsforvalteren i Innlandet.

Ordningen omfatter tlskudd til praktiske vilttiltak, bidrag til å løse oppgaver, stimulerings- og informasjonstiltak i regi av organisasjoner med mer. FoU tilknyttet til dokumentasjon og overvåking av naturmangfold, lokale vilttiltak og sentrale utviklingstiltak er også innenfor formålet med ordningen.

Her kan du finne mer informasjon om tilskudd til vilttiltak, samt lenke til søknadsskjema.

Tilskudd til trua arter

Det kan søkes om tilskudd til tiltak for arter som i Norsk rødliste for arter 2021 er klassifisert som kritisk truet (CR), sterkt truet (EN) eller sårbar (VU), samt til tiltak for prioriterte arter og tiltak som bidrar til å bevare økologiske funksjonsområder for prioriterte arter. Det kan også gis tilskudd til tiltak for å hindre at hubro dør som følge av at de bruker strømstolper som sitteplass, og det er primært eiere av strømnett som kan få slike tilskudd.

I tillegg til tiltak i felt kan det gis tilskudd til nødvendig utstyr og til informasjonstiltak. Vi gjør også oppmerksom på at det kun kan gis tilskudd til kartlegging og overvåking dersom dette gjøres i tilknytning til konkrete tiltak.

Søknader som omhandler prioriterte arter og de trua artene som er høyest prioritert (gruppe 1) i oppfølgingsplanen for trua natur, vil tillegges ekstra vekt i prioriteringen mellom søknadene. 

Her kan du finne mer informasjon om tilskudd til trua arter, samt lenke til søknadsskjema.

Tilskudd til trua naturtyper

Det kan søkes om tilskudd til tiltak i naturtyper som i Norsk rødliste for naturtyper 2018 er klassifisert som kritisk truet (CR), sterkt truet (EN) eller sårbare (VU). I tillegg kan det gis tilskudd til utvalgte naturtyper etter naturmangfoldloven - kystlynghei, hule eiker, kalklindeskog, kalksjøer, slåttemark (inkl. lauveng), slåttemyr, olivinskog og åpen grunnlendt kalkmark i boreonemoral sone.

NB! Det er fra 2023 ikke lenger mulig å søke om tilskudd til "høstingsskog", da denne naturtypen ikke er truet eller en utvalgt naturtype.

I tillegg til konkrete skjøtsels- og restaureringstiltak i felt, kan det gis tilskudd til å utarbeide skjøtsels- eller tiltaksplan, innkjøp av nødvendig utstyr og til informasjonstiltak. Vi gjør også oppmerksom på at det kun kan gis tilskudd til kartlegging og overvåking dersom dette gjøres i tilknytning til konkrete tiltak.

Søknader som omhandler utvalgte naturtyper og de trua naturtypene som er høyest prioritert (gruppe 1) i oppfølgingsplanen for trua natur, vil tillegges ekstra vekt i prioriteringen mellom søknadene. 

Her kan du finne mer informasjon om tilskudd til trua naturtyper, samt lenke til søknadsskjema.

Tilskudd til tiltak for ville pollinerende insekter

Over denne tilskuddsordningen kan det gist tilskud til tiltak knytta til restaurering, skjøtsel og etablering av leveområder for ville pollinerende insekter, herunder arealer for yngling, oppvekst, matsøk og skjul, bekjempelse av fremmede organismer og tiltak som kan skape spredningskorridorer mellom artsrike områder og/eller andre viktige leveområder. Det kan også gis tilskudd til informasjon.

Tiltak som bidrar til etablering eller skjøtsel av areal hvor det er registrert mange rødlista arter, og tiltak for pollinatorer i naturtyper som er klassifiserte som trua på Norsk rødliste for naturtyper 2018 vil bli prioritert.

Her kan du finne mer informasjon om tilskudd til tiltak for ville pollinerende insekter, samt lenke til søknadsskjema.

Tilskudd til tiltak i kulturlandskapsområder registrert som verdifulle kulturlandskap

Det kan søkes om tilskudd til forvaltningstiltak i kulturlandskap som inngår i "Nasjonal registrering av verdifulle kulturlandskap" og er prioriterte områder. Utvalgte kulturlandskap har en egen tilskuddsordning, og er ikke inkludert her.

Tiltak som kan få tilskudd er skjøtsel eller restaurering med sikte på å gjenopprette eller opprettholde naturverdiene, bekjempelse av fremmede organismer, gjerding og tilpasset driftsform i jordbruket. I tillegg til tiltaka i felt, kan det blir gitt tilskudd til å utarbeide skjøtsels- eller tiltaksplan, nødvendig utstyr for å gjennomføre tiltak og informasjon.

Søknader om tilskudd til skjøtselstiltak som er forankret i en skjøtsels- eller tiltaksplan, vil bli prioritert.

Her kan du finne mer informasjon om tilskudd til tiltak i kulturlandskapsområder registrert som verdifulle kulturlandskap, samt lenke til søknadsskjema.

Tilskudd til tiltak mot fremmede organismer

Søkeberettigede er virksomheter med eget foretaksnummer i Brønnøysundregistrene. Offentlige instanser (kommuner, fylkeskommuner, statlige instanser eller sammenslutninger av slike) er ikke søknadsberettiget.

Prioriterte temaer for 2024 er:

  • Tiltak mot utenlandske treslag i form av større tiltak (minimum 0,5 mill. kr. omsøkt) som er knyttet til trua naturtyper, trua arter og nær verneområder
  • Tiltak mot havnespy (japansk sjøpung)
  • Nasjonale informasjonstiltak

Her kan du finne mer informasjon om tilskudd til tiltak mot fremmede organismer, samt lenke til søknadsskjema.

Kontaktpersoner tilskudd

Tilskudd til vilttiltak

Harald Klæbo (e-post: harald.klabo@statsforvalteren.no tlf: 61 26 60 65)

Tilskudd til trua arter, trua naturtyper og ville pollinerende insekter

Linnea Karoline Vereide (e-post: linneakaroline.vereide@statsforvalteren.no tlf: 61 26 60 80)

Tilskudd til kulturlandskapsområder

Marie-Louise Olsen (e-post: marie-louise.olsen@statsforvalteren.no tlf: 61 26 60 76)

Tilskudd mot fremmede organismer

Alexandra Abrahamson (e-post: alexandra.abrahamson@statsforvalteren.no tlf: 61 26 60 63)

Tilskudd som skattepliktig inntekt

Vi gjør oppmerksom på at tilskudd som vederlag for egen arbeidsinnsats er å anse som skattepliktig inntekt, jf. skatteloven § 5-10. Dersom du søker som privatperson vil andelen av tilskuddet som gjelder egen arbeidsinnsats utbetales som skattepliktig lønn. Dersom du søker som næringsdrivende må denne andelen av tilskuddet føres inn i næringsoppgaven. Tilskudd til dekning av dokumenterte utgifter i tilknytning til arbeidet (dokumentert med kvittering, kopi av faktura o.l.) er skattefritt, jf. skatteloven § 5-11.