Åpen grunnlendt kalkmark – en naturtype som trenger litt kjærlighet!

Skråning med grunnlendt kalkmark
Eksempel på hvordan en åpen grunnlendt kalkmark kan se ut. Foto: Hanne Thoen.

Statsforvalteren i Innlandet ønsker å finne ut hvordan det står til med de åpne grunnlendte kalkmarkene vi har i Innlandet, og har derfor satt i gang en nærmere undersøkelse av et utvalg områder i Hamar, Gran og Ringsaker kommuner. Formålet med undersøkelsen er å finne ut om noen av kalkmarkene har behov for at det gjennomføres tiltak for å ivareta naturtypen og det rike artsmangfoldet som er knytt til den.

Publisert 24.05.2024

Hva er åpen grunnlendt kalkmark?

Åpen grunnlendt kalkmark er en sterkt truet (EN) naturtype i Norge, og ble i 2020 utpekt som en utvalgt naturtype. Det at en naturtyper er utvalgt vil si at den har en lovfestet beskyttelse gjennom egen forskrift, og skal derfor ivaretas i større grad enn andre naturtyper.

Åpen grunnlendt kalkmark omfatter åpne, grunnlendte og naturlig treløse områder på kalkrik berggrunn under skoggrensa, og er viktige leveområder for en sjettedel av Norges karplanter og over 100 rødlistede arter. Dette inkluderer blant annet den prioriterte arten dragehode, samt andre karakteristiske trua arter, kalklaver og et mangfold av sjeldne sopper og insekter (Miljødirektoratet).

Mange av artene som er tilknyttet åpen grunnlendt kalkmark er habitatspesialister, som vil si at de er både kalkkrevende, lyselskende og varmekjære, og flere er også tørketålende. De har altså en veldig spesifikk preferanse på hvor de ønsker å leve og hvordan forholdene på leveområdet skal være for at de skal trives.

For naturtypen åpen grunnlendt kalkmark er de vanligste truslene: gjengroing, fremmede arter og slitasje.

Siden utvalgte naturtyper har en lovfestet beskyttelse gjennom egen forskrift, er det viktig at vi har best mulig kunnskap om hvilken tilstand de er i, og om det er behov for å gjøre tiltak for å bedre tilstanden på naturtypen. På den måten kan en sikre et yrende mangfold av arter, og da især et yrende mangfold av rødlistede arter.

Hva skal undersøkes og hvordan?

Det skal undersøkes totalt 21 områder med naturtypen åpen grunnlendt kalkmark i kommunene; Gran, Hamar og Ringsaker. Dette skjer i perioden juni til oktober 2024, og undersøkelsene gjennomføres av Miljøfaglig Utredning AS. I Innlandet er det registrert langt flere lokaliteter med åpen grunnlendt kalkmark, men det er 21 områder som prioriteres nå i første omgang. Trolig vil det gjennomføres undersøkelser av resterende lokaliteter de kommende årene.

Områdene er valgt ut med bakgrunn i når de ble kartlagt (om det er lenge siden) og om det i faktaarkene i Naturbase er beskrevet at de har hatt/har en negativ utvikling. Dette er altså områder hvor vi vurderer at det kan være nødvendig med tiltak for å bedre naturtypens kvalitet, for å sikre artsmangfoldet som er knyttet til åpen grunnlendt kalkmark.

Biologene som skal undersøke områdene kommer til å gjøre en vurdering av lokaliteten og se om det er behov for restaurerings- og/eller skjøtselstiltak. For de områdene en vurderer det er behov for tiltak, vil det bli utarbeidet faglige skjøtselsråd. Her vil en spesifisere hva som truer området (gjengroing, slitasje fremmede arter etc.), og hvilke tiltak som er nødvendig å gjennomføre for å motvirke disse truslene.

Hva blir resultatet av undersøkelsen?

Når undersøkelsene er gjennomført vil Statsforvalteren sende ut resultatet til grunneierne når dette er klart, men grunneierne vil ikke blir pålagt noen plikt til å iverksette tiltak. Formålet med undersøkelsen er å gi et oppdatert kunnskapsgrunnlag som Statsforvalteren kan jobbe videre med, og vil i etterkant av undersøkelsen ta kontakt med grunneierne på de lokalitetene der restaureringstiltak kan være aktuelt. Eventuelle restaureringstiltak vil skje i regi av Statsforvalteren, men i dialog med og etter aksept fra grunneier.

For grunneier vil det også være mulig å søke om tilskudd til skjøtselstiltak i naturtypen gjennom tilskuddsordningen for trua naturtyper hos Miljødirektoratet (Søke om tilskudd trua natur - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)). Da kan grunneier selv motta tilskudd for å gjennomføre skjøtselstiltak, eller få tilskudd til å leie inn en biolog til å drive skjøtsel.

Til syvende og sist ønsker Statsforvalteren at resultatet av denne undersøkelsen vil føre til at flere naturtyper med åpen grunnlendt kalkmark blir ivaretatt og tilbakeført til sin opprinnelige tilstand – til glede for en rekke arter med forkjærlighet for kalkmark.