Fortsatt lokal høy risiko for barkebilleangrep

Etter årets andre tømming av barkbillefellene er det fortsatt høye fangster i områder som ble rammet av stormene i 2021/2022. Det er forventet at billetoppen etter stormen kommer nå i 2024. Derfor er NIBIO sitt andre risikovarsel for vår region «Høy risiko lokalt», med lav usikkerhet.

Varselet er sendt ut den 14. juni 2024.

Publisert 24.06.2024

Bakgrunn for vurderingen

  • Svært høye fangstverdier i 2023 kombinert med tørre forhold flere steder under billenes fluktperiode i mai 2024 gjør at risiko vurderes som høy i deler av sonen.
  • Fangstverdier fra første og andre tømming i 2024 er svært høye i flere kommuner som ble rammet av vindfellinger vinteren 2021/22
  • Til tross for økte nedbørsmengder er det fremdeles lav markfukt mange steder og dette kan ha svekket granas motstandskraft mot angrep.

Følgende forhold gir «lav» usikkerhet for varselet:

  • Det er høye fangster i flere «vindfellingskommuner» i 2024 og fangstene var høye også i 2023. Årets høye fangster rimer med at effekten av vindfellingene i 2021/22 er forventet å toppe seg i 2024.

Vi gjentar det vi skrev etter første tømming, at skogeiere må følge med på skogen sin.

Det er først og fremst aktuelt i eldre granskog (hogstklasse 4 og 5). Til å begynne med, og et stykke utover sommeren, vil angrepet gran fortsatt ha grønt bar. Man må dermed se trærne på nært hold for å kunne oppdage om trærne er i ferd med å drepes av granbarkbille.

På nært hold vil man kunne se at angrepne trær har mange bittesmå hull i barken, hvor oppmalt bark (boremel) sitter fast på stammen ved hullene, og har drysset ned mot stubben av treet. De trærne som har boremel på barken, er i ferd med å dø, og de bør hogges og transporteres ut av skogen. Klarer man å få hogd angrepet skog allerede i løpet av sommeren, kan man bidra til å holde barkbillebestanden i området nede.

Hogst av skadet skog er den eneste måten man kan redde tømmerverdien i skogen. Dersom du oppdager barkbilleangrep i din egen skog, bør du bestille hogst så fort som mulig.

Ingen vits å hogge tørrgran

Det er en utbredt misoppfatning at tørrgran bør hogges for å unngå oppformering av barkbiller, eller at barkbilleangrepne trær som er døde bør hogges og transporteres ut av skogen. Dette stemmer ikke. Når trærne er døde kan ikke barkbillene benytte seg av dem lengre, og dermed har det ingen forebyggende effekt å hogge tørrgran.

Mer info om barkbiller

NIBIO har laget et temahefte om stor granbarkbille, dette er tilgjengelig her: NIBIO POP 9(20)2023 (unit.no) For øvrig kan skogbruksrådgiver i kommunen gi faglige råd og veiledning om barkbiller.  

 

 

 

 

Kontaktpersoner