Snutebilla gjør stor skade i skogplantefelt

Gransnutebillen dreper årlig skogplanter for millionbeløp. Fylkesmannen i Hedmark har vært oppdragsgiver for en undersøkelse av snutebillas skadeomfang i nye skogplantefelt.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.01.2013 av Administrator

Snutebillene ser ut til å være til stede i alle områder i innlandsfylkene. Det er imidlertid stor variasjon mellom felt. I snitt kommer Oppland godt ut, med stort sett liten avgang (4 %) og relativt beskjedne skader (14 % av plantene har snutebillegnag). Hedmark ligger omtrent på gjennomsnittet blant fylkene, med henholdsvis 6 % avgang på grunn av snutebiller og 22 % planter med gnag. Dødeligheten øker fra første til andre år etter planting. For de feltene der plantene hadde stått ute i to sesonger, var avgangen i snitt for de to fylkene på 8 prosent.Fordi det er lett å overse døde planter ved slike undersøkelser, og fordi det også blir noe avgang tredje sesong, kan man regne med at den totale avgangen blir godt over 10 prosent. Lokalt i Hedmark finnes det imidlertid områder med mye skader, særlig i Glåmdalen og rundt Mjøsa.

Markberedning hjelper

Det er viktig at skogeiere følger opp plantefeltene sine, for å sjekke om det har vært betydelig avgang. Feltene bør i så fall ofte suppleres med nye planter. Markberedning før nyplanting er et tiltak som reduserer risikoen for at skogplantene blir billedrept.

Les hele rapporten her:
http://www.skogoglandskap.no/publikasjon/snutebilleundersokelsen_2010_hedmark_og_oppland