Biogass – en del av det store energibildet

Flyfoto eller dronebilde av ein gard med mange hus og biogasskum
Gårdsanlegg for biogass hos Inge Hoemsnes Foto: Thing kommunikasjon as.

Biogassproduksjon er sirkulærøkonomi i praksis. Det handler om å få god utnyttelse av husdyrgjødsel og avfallsressurser, omdanne dem til nye ressurser og redusere klimautslipp gjennom hele prosessen. Det er store muligheter for å bygge ut biogassanlegg i Innlandet hvis vi få med hele verdikjeden fra substrat til marked - og tilbake på jordet. 

Publisert 16.12.2024

Vi har ambisiøse mål om å kutte klimagassutslipp, øke fornybar energiproduksjon og om sirkulær økonomi, både nasjonalt og på fylkesnivå. Biogass kan her være en viktig brikke som utnytter husdyrgjødsel og andre «avfallsressurser» og skaper nye ressurser som biogass til drivstoff, oppvarming og bio-gjødsel. Hvor stort er potensialet og hva betyr det i det store energibildet? Under fagdagen om biogass på Hamar den 27. november fikk vi høre mer om dette. 

Kari-Anne Lyng fra NORSUS fortalte at potensialet for biogassproduksjon med dagens teknologi og nåværende råstoffbase er på ca. 5,5 TWh. For å få mest «vinning» ut av biogassanlegg bør vi bruke avfalls-, gjødsel- og restråstoffer, og sørge for god utnyttelse av biogassen og bioresten. I tillegg blir det viktig å redusere utslipp av metan og lystgass i alle ledd i verdikjeden. Amalie Lundervold i ZERO forteller om biogass som en lavthengende frukt for å redusere klimautslipp og at det er potensiale for bruk av biogass i transportsektoren, spesielt i tungtransporten.  

Det er også et mål i landbrukets klimaplan å øke bruken av husdyrgjødsel i biogass. Det vil føre til reduserte utslipp blant annet ved å redusere lagringstiden for gjødsel. Biorest/biogjødsel kan bonden få i retur og vil bidra til redusert bruk av kunstgjødsel. Eva Brod fra NIBIO fortalte mer om hvordan få best utnyttelse av biogjødsel.  

Det har lenge vært snakk om biogass i Innlandet, er det en satsning i gjære nå? 

Mange forprosjekter og mulighetsstudier for biogass er gjennomført i store deler av fylket, og nå ser det ut til at noen kanskje nærmer seg realisering.  

I Hamarregionen har flere bønder gått sammen om å etablere ROBE AS med mål om å samle bøndene i Stange og Romedal for å øke verdien på husdyrgjødsel gjennom levering til biogassproduksjon. De delte sine erfaringer med foreløpig prosess for oss på fagdagen: Skal de bygge gårdsanlegg? Samarbeide om et grendeanlegg eller levere til et større anlegg? Hvem kan de kontakte for å få råd? De valgte å ta kontakt med rådgivere i Bionova/Innovasjon Norge og har fått god oppfølging der, for å drøfte ulike muligheter framover. Egil Hoen fra Norges bondelag anbefaler bønder å organisere seg og ikke inngå individuelle avtaler.  

Havila Biogass AS fortalte om sine planer om å bygge ut større biogassanlegg i husdyrtette områder ved Mjøsa. De ga også et innblikk i hvorfor de som en stor aktør ønsker å etablere biogassanlegg akkurat her i Innlandet. Vi kan også røpe at det var flere aktører til stede på møtet som ser på muligheter for å etablere anlegg i Innlandet. 

Hva kan vi lære av andre som er i gang? 

Vi fikk besøk fra bønder med erfaring fra egne anlegg. Inge Hoemsnes fortalte om sitt gårdsanlegg og Lars Petter Bartnes fortalte om samarbeidet mellom bønder i møte med etablering av et større industrianlegg i Trøndelag. De har begge blå-grønt samarbeid med oppdrettsnæringa om å bruke restråstoffer fra dem inn i anleggene sine. Det er nemlig lurt å ha en blanding sammen med husdyrgjødsel for å få god kvalitet på biogassen. Kanskje noe av fiskeavfallet som i dag sendes til Danmark heller kan gå innom et anlegg i Innlandet? 

Som Lotta Möllerfalk i Innlandet fylkeskommune sa «Jag förstår inte varför jag måste fortsätta tjata om biogas». Biogass til transport fungerer, og det er godt etablert i våre naboland. Det er et stort potensial og betalingsvilje i tungtransporten for å ta i bruk biogass. For å lykkes her i Innlandet blir det viktig å få til verdikjeden med lokal biogassproduksjon med høy kvalitet og utbygging av infrastruktur. Og kanskje bør det offentlige være med som innkjøpere? 

Godt oppmmøte på fagdag om biogass i Innlandet 

Rett under 100 personer møttes til fagdag på Hamar den 27. november for å høre om mulighetene for å produsere biogass her i Innlandet. Det ble en fin møteplass for næringene og forvaltninga for å se på hvordan vi sammen kan skape sirkulære verdikjeder og redusere klimagassutslipp. Flere av aktørene på scena kom med tydelige anbefalinger og råd både til virkemiddelapparatet og til de som vurderer å etablere egne biogassanlegg på gården eller i samarbeid med andre.  

Arrangementet var et samarbeid mellom Innlandet fylkeskommune, Innlandet bondelag, Innovasjon Norge og Statsforvalteren i Innlandet.  

Kontaktpersoner