Statsforvalteren og fylkeskommunen signerte Innlandets Matløfte

UMAMI Arena 2025: Innlandets Matløfte ble signert av statsforvalter Knut Storberget og leder for hovedutvalg for næring i Innlandet fylkeskommune, Per Gunnar Sveen. Nå inviterer vi kommuner, serveringssteder og andre virksomheter til å gjøre det samme.

Publisert 25.03.2025

Det var et historisk øyeblikk for matsatsingen i Innlandet da Statsforvalteren i Innlandet og Innlandet fylkeskommune signerte sine matløfter på den nasjonale matmessen UMAMI på Lillestrøm. Til lyriske toner fra standleder Solbjørg Kvålshaugen og med kulinariske innlandssmaker servert av kokkelærlinger ved Storhamar Videregående skole og kokken Tor, ble Løftene formalisert med gullpenn.

Hva er Innlandets Matløfte?

Innlandets Matløfte er et verktøy som skal bidra til å oppnå formålet med satsingen Matfylket Innlandet; mer mat fra Innlandet på bordet i Innlandet på arrangement, i reiselivet og i det offentlige måltidet.

"Det handler om løfte fram alt det positive som skjer i Innlandet, i regionene og kommunene innenfor verdikjeden mat og om å styrke omdømmet og rekrutteringen til landbruk og matfaget. Det handler også om å styrke bevisstheten om hvor viktig matproduksjonen er for beredskap, arbeidsplasser, levende bygder og matglede", sier seniorrådgiver hos Statsforvalteren i Innlandet, Turid Windjusveen Olsen.

Det er et mål i satsingen Matfylket Innlandet at så mange som mulig signerer på Innlandets matløfte, slik som Trøndelag gjør gjennom sitt Trøndersk matmanifest hvor mange aktører har signert.

Langsiktig matsatsing

Satsingen Matfylket Innlandet ble formalisert under matfestivalen Midt i Matfatet i 2022. Da leverte næringsaktører innenfor landbruk, mat og reiseliv en samarbeidserklæring til Statsforvalteren i Innlandet og Innlandet fylkeskommune. I samarbeidserklæringen trakk aktørene frem områder de ønsker å samarbeide om i Innlandet for å løfte seg som et matfylke. Disse var blant annet: mer mat fra Innlandet på bordet i Innlandet, historiefortelling og omdømme, rekruttering og arrangement. 

Siden etableringen i 2022 har Matfylket Innlandet vært ledet av Henning Holmbakken i tett samarbeid med det regionale partnerskapet. Satsingen har lyktes med å løfte Innlandet som matregion gjennom målrettet jobbing og samarbeid med produsenter, leverandører og offentlige aktører. Høsten 2024 ble Mat og drikke fra Innlandet SA etablert som del av satsingen. Virksomheten skal jobbe med å løfte de private næringsaktørene innenfor mat, reiseliv og landbruk. Parallelt med etableringen har det regionale partnerskapet tatt initiativ til flere enkeltprosjekter og tiltak som retter seg mot mat og måltidsglede i offentlig sektor. Blant disse er Matløftet Innlandet, som skal være et strategisk verktøy for at offentlige aktører styrker sin bevissthet rundt mat og kjøper inn og bruker mer mat fra Innlandet. 

Mat på den nasjonale agendaen

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen deltok også på UMAMI Arena, og ble med til Innlandets stand der matløftene ble signert. Under Landbruks- og matdepartementets konferanse «Hva skal vi spise i Matnasjonen Norge?» snakket Sandtrøen viktigheten av å øke matproduksjonen og selvforsyningen i Norge. Han understreker at dette er spesielt viktig i en tid med mye usikkerhet og global uro:"Vi er helt avhengige av et bærekraftig matsystem med kunnskap i hele verdikjeden fra jord til bord. Mat handler om helse, kultur, miljø, sikkerhet og trygge og sunne råvarer. Og det handler om beredskap, levende bygder og arbeidsplasser. Det er vi helt avhengige av når krisen inntreffer."

Under samme konferanse bidro også Turid Windjusveen Olsen med et innlegg, og Statsforvalter Knut Storberget deltok i en sofasamtale om hvordan vi kan styrke Matnasjonen Norge.

Offentlige innkjøp viktig nøkkel for å lykkes

Regjeringen har satt ambisiøse mål om å øke omsetningen av norsk lokalmat- og drikke til 25 milliarder kroner i 2035, og øke selvforsyningen av mat til 50%. Dette vil bidra til å styrke lokal verdiskaping, sikre forutsigbare rammevilkår for bønder og produsenter og øke etterspørselen etter norskproduserte varer.

Det offentlige står for over 10% av matinnkjøpene i Norge. En viktig nøkkel for å lykkes med regjeringens mål, er derfor offentlige innkjøp. Innlandets matløfte skal bidra til at offentlige aktører får økt bevissthet og kompetanse om maten og kjennskap til matprodusentene fra Innlandet, samt hvordan man går fram for å kjøpe mer lokalprodusert mat.

Inviterer til samarbeid om Innlandets Matløfte

Under den høytidelige signeringen på Lillestrøm, benyttet Statsforvalter Knut Storberget og leder for hovedutvalg næring, Per-Gunnar Sveen anledningen til å invitere kommuner og andre samarbeidspartnere til å bli med på å signere:"Ved å være de første som signerer Matløftet, ønsker vi å gå foran som et godt eksempel. Vi erkjenner at maten vi som store offentlige innkjøpere velger å bestille, servere og promotere har stor betydning", sa Sveen.

Storberget avsluttet:"Innlandet er landets største og viktigste landbruksfylke og et stolt matfylke. Vi må bli flinkere til å fortelle historien om maten – og den historien forteller vi best sammen."

Ønsker du å vite mer om Innlandets Matløfte og hva det kan bety for din virksomhet? Ta kontakt med Turid Windjusveen Olsen eller Inga Blæsterdalen!