Innlandet starter arbeid med regionale miljøkrav i jordbruket

Foto av mennesker som står ute i sola
Styringsgruppen for arbeidet med regionale miljøkrav i Innlandet. Fra høyre: Svein Løken (Oppland bonde og småbrukarlag), Astrid Simenstad (Innlandet bondelag), Øyvind Gotehus (Statsforvalteren), Haavard Elstrand (Stataforvalteren), Arne Magnus Hekne (Fylkeskommunen), Kari Hanne Pavenstädt (Hedmark bonde- og småbrukarlag), Elisabeth Gjems (Innlandet bondelag), Thomas Smeby og Ola Hegge (Statsforvalteren, sekretariat). Foto: Statsforvalteren i Innlandet.

Målet med arbeidet er å øke omfanget av tiltak som begrenser forurensning fra jordbruket for å bedre miljøtilstanden i vassdrag med forurensingsproblemer og samtidig bidra til å redusere tilførselen av næringssalter til Oslofjorden.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.06.2023

Avrenning fra jordbruk er sammen med tilførsel fra sentrale og separate avløpsanlegg de største kildene til næringssaltforurensing til vassdrag i Innlandet. I tillegg til næringssalter er flere vassdrag sterkt belastet med stor partikkeltilførsel fra dyrket mark. Flere vassdrag i innlandet har lokale miljøutfordringer knyttet til algeoppblomstring, begroing og forringede levekår for fisk og andre ferskvannsorganismer.

Det finnes mange mulige tiltak innen jordbruket for å begrense forurensing. Eksempler på dette er etablering av gode kantsoner mot vassdrag, grasdekte vannveger i åker og utsette pløyingen til våren.

Det er tilskuddsordninger som stimulerer til gjennomføring av tiltak. Mange gårdbrukere gjennomfører allerede i dag slike tiltak, men til tross for tilskuddsordningene er oppslutningen om tiltakene fortsatt for lav.

Forskrift om regionale miljøkrav

Statsforvalteren har fått klare føringer fra Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet om å fastsette regionale miljøkrav der frivillige ordninger ikke er tilstrekkelig til å nå god miljøtilstand. Vi har nå igangsatt et arbeid med sikte på å fastsette en forskrift om regionale miljøkrav våren 2024. Tilsvarende forskriftsarbeid er gjennomført for Østfold og Akershus av Statsforvalteren i Oslo og Viken. Også i Vestfold og Telemark og i øvrige deler av Viken vil arbeid med regionale miljøkrav bli startet med det første.

Styringsgruppe for arbeid med regionale miljøkrav i Innlandet

For å sikre en god prosess og dialog om arbeidet har Statsforvalteren oppnevnt en rådgivende styringsgruppe for arbeidet med representanter fra Innlandet bondelag, Hedmark bonde- og småbrukarlag, Oppland bonde- og småbrukarlag, Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren. Gruppen har hatt to møter. Nå starter arbeidet med å framskaffe et godt kunnskapsgrunnlag for deretter å utforme miljøkrav og avgrensning av hvilke områder de skal gjelde.