Landbruk og mat

Sammensatt bilde av tre som spirer, traktor i arbeid og geiter
Oppdatert 20.12.2023

Den viktigste samfunnsoppgaven til norsk landbruk er å sikre nok, trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket bidrar også til bosetting og næringsliv over hele landet, miljøgoder som bevaring av biologisk mangfold, kulturlandskap og skogens og jordas funksjon som karbonlager. Landbruket spiller også en viktig rolle for å videreføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er et politisk mål å opprettholde et levende landbruk i hele landet. Statsforvalteren skal bidra til at den nasjonale landbrukspolitikken blir gjennomført, ved hjelp av informasjon, forvaltning av virkemidler og lokalt tilpassede tiltak. Statsforvalteren skal blant annet

  • gi råd og bistand til kommunene
  • kontrollere kommunene
  • behandle klager på kommunale vedtak innenfor landbrukslovgivningen
  • arbeide sammen med andre regionale etater og organisasjoner for næringsutvikling innenfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsettinger for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å begrense nedbygging av dyrket og dyrkbar jord og skog

Statsforvalteren veileder også kommuner, organisasjoner, næringsaktører og bønder om mulighetene som finnes i det offentlige systemet. Statsforvalteren støtter opp under aktiviteter knyttet til utvikling og bevaring av regionale matkulturer, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt rettet mot barn og unge.

Andre viktige offentlige aktører innen landbruk er

Vis mer


27.06.2024

Høring av forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket i Innlandet

Statsforvalteren sender forslag om forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket i Innlandet på høring. Formålet med forskriften er å styrke den innsatsen landbruket allerede gjør for å begrense avrenning og erosjon fra jordbruksarealer til vassdrag, slik at jorda holder seg på jordet og miljøtilstanden i vassdragene forbedres.


27.06.2024

Teknologi i landbruket - fagdag 3. juli

Smart teknologi bidrar til mer presis bruk av innsatsfaktorer. For bonden betyr det reduksjon av kostnader, utslipp og tapte næringsstoffer.


21.06.2024

Regionale miljøkrav i jordbruket i Gran

Forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, og Gran kommune i Innlandet, er nå fastsatt og publisert på Lovdata.


20.06.2024

Varsel om oppstart av verneplanarbeid - 3 nye skogområder i Innlandet

Statsforvalteren vil med dette gi varsel om oppstart av arbeid med opprettelse av to nye naturreservater i Innlandet, samt endring i vernestatus for ett eksisterende naturreservat. Høringsfrist er 16. august 2024.


19.06.2024

Dystingbo AS får ikke konsesjon på landbrukseiendom på Hamar

Konsesjonsloven åpner ikke for at Dystingbo As kan få konsesjon på landbrukseiendom i Hamar.


17.06.2024

Ett år med Nasjonalt senter for fjellandbruk

Den 13. juni var det ett år siden landbruks- og matministeren offisielt åpnet Nasjonalt senter for fjellandbruk på Løken gård i Øystre Slidre. Hvordan gikk det første året – og hva er planene videre?


12.06.2024

Bli med og feir 15 år med utvalgte kulturlandskap i Vangrøftdalen og Kjurrudalen

Det er 15 år siden utvalgte kulturlandskap i jordbruket ble offisielt åpnet på Kløftåsen i Vangrøftdalen. Den 14. juli inviteres alle til å markere jubileumet på Djupsjøsetra.


07.06.2024

Presentasjon fra webinar om ny gjødselbrukforskrift

Statsforvalteren arrangerte åpent webinar om forslag til ny gjødselbrukforskrift i mai. Fagdirektør Jon Magnar Haugen fra Landbruks- og matdepartementet presenterte forslaget.


06.06.2024

Høring av ny forskrift om vernskog opp mot fjellet i Innlandet

Høring – Samordnet vernskogforskrift for Innlandet. Forskriften viderefører hovedprinsippene for forvaltning av vernskog.


05.06.2024

Masseutbrudd av Heggspinnmøll

Den 22. mai ble det første tilfellet av heggspinnmøll registrert på Skogskader.no, denne gangen i Nord-Fron. Siden da har det kommet flere meldinger om heggspinnmøll rundt Mjøsa og nordover langs Lågen. Et omfattende utbrudd pågår nå, der et stort antall heggtrær er angrepet. I det ellers så grønne landskapet skiller de angrepne trærne seg ut, uten bladverk og innkapslet i silke fra heggspinnmøllens larver.


04.06.2024

Informasjon om fugleinfluensa på ville fugler og dyr

I 2023 var det utbrudd av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) på ville fugler. Så langt i 2024 har det vært færre påvisninger enn i fjor, men Mattilsynet forventer og forbereder en økning i antall HPAI-påvisninger hos kolonihekkende sjøfugler i vår og sommer.  


04.06.2024

Lokalt høy risiko for barkbilleangrep

Årets barkbilleovervåkning er i gang, og NIBIO har laget årets første vurdering av risiko for barkbilleangrep. Her i Innlandet hadde vi i enkelte områder høye fangsttall i barkbillefellene. I deler av fylket er barkbillebestanden nå så stor at det er grunn til å være bekymret for at det kan oppstå barkbilleangrep. NIBIOS første risikovarsel for vår region denne sesongen lyder «Høy risiko lokalt»


30.05.2024

Hvordan kan kommuner tilrettelegge for dyrking i byer og tettsteder?

NIBIO har utarbeidet en ny veileder som gir kommunene tips og råd for hvordan lykkes med lokale dyrkingsprosjekter i arealer som er åpne for allmenheten.


27.05.2024

Femten år med utvalgte kulturlandskap i jordbruket blir markert i Innlandet

I 2009 sto kronprins Haakon i spissen for den offisielle åpningen av «utvalgte kulturlandskap i jordbruket» i Os i Østerdalen. Den 6. september markeres det nasjonale femtenårsjubileet på Granavollen på Hadeland.


24.05.2024

Pollestad besøkte mjølkeprodusent i Gausdal

Landbruks- og matminister Geir Pollestad besøkte onsdag 22. mai gården til Anders Sønstevold i Østre Gausdal.


21.05.2024

Midlertidig tilskuddsordning - opprydding av avfall etter "Hans"

Det er avsatt 10 millioner nasjonalt til denne ordningen som skal bidra til å redusere negative miljøkonsekvenser som følge av forsøpling. Søknadsfristen 1. juli 2024 er absolutt.


08.05.2024

Frivillig vern av skog - Høring av 11 områder i Innlandet

Statsforvalteren har sendt ut et høringsforslag for 11 naturreservater. Høringsfristen er 10. juli 2024.


06.05.2024

Infomøte om høring av ny gjødselbrukforskrift 14.mai

Statsforvalteren inviterer til åpent møte for alle interesserte tirsdag 14.mai kl 19. Der vil forslaget til ny gjødselbrukforskrift bli presentert. Fagdirektør Jon Magnar Haugen fra Landbruks- og matdepartementet vil presentere hovedtrekkene i forslaget og det vil bli mulighet til å stille spørsmål i chatten.

 


29.04.2024

Svært få endringer for regionale miljøtilskudd i 2024

Reglene for å få regionale miljøtilskudd (RMP-tilskudd) er tilnærmet uendret fra 2023. Unntaket er at det i år gis et høyere tilskudd for å bruke regional frøblanding når en sår striper med pollinatorvennlige blomster ("soner for pollinerende insekter").


25.04.2024

Kommuner kan nå søke tilskudd til å utarbeide jordvernstrategi

Landbruksdirektoratet har nå lyst ut midler for utarbeidelse av kommunale jordvernstrategier. Målgruppa for tilskuddsordningen er kommunene. Fristen for å søke er 20. august 2024.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel