Gausdal
I strålende januarvær ankom statsforvalterdelegasjonen Gausdal tirsdag 23.januar. Ordfører Anette Musdalslien tok imot oss på Gausdal ungdomsskole. Orienteringen fra kommunen startet med flotte rammer inne på ungdomsskolen.
Anette Musdalslien startet møtet med å fortelle at kommunen står i en krevende kommuneøkonomi, men understreket også at det er viktig å ikke kun snakke om pengene de mangler. Alikevel understreket ordføreren at det er relevant å snakke om minusen og innteksystemet i kommunen. Det pekes på inntektsystemet til kommunene, hvor en del kommuner mener at det skapes en strekk i laget. I tillegg hvordan kommunene skal møte innbyggerne sine forventninger i framtida.
Statsforvalter Knut Storberget pekte på at han opplever at det er gode samarbeidsflater knyttet til Gausdal kommune og at det har vært ryddige prosesser knyttet til ulike saker sammen med Gausdal. Lave skuldre og uformelle settinger skaper også lavere terskler understreket Storberget.
Med oss på møtet var også elevrådet representert ved Nikolai og Mina. Storberget kunne hilse å si at det å ha noe på cv`en utover sin egen primærfunksjon tar seg godt ut i fremtiden og ved fremtidig jobbsøking. Antagelig var det også lærerrikt å for elevrådet å delta i møtene hvor tema knyttet til nasjonale føringer på de store utfordringene fremover også var en del av agendaen. Den sikkerhetspolitiske trusselen og klimakrise er noen av utfordringene kommunene må håndtere i fremtiden.
Rektor på Gausdal ungdomsskole kunne fortelle om skolestrukturen. På Gausdal ungdomsskole kan man velge arbeidslivsfag. Det kan være elektro, rør og mekk- 2 timer i uka. Nikolai kunne fortelle at han har valgt sløyd som et arbeidslivsfag. Med behov for at flere velger yrkessfag kan arbeidslivsfag 2 timer i uka gi en liten smakebit for elevene. På skolen er det litt over 40% som velger arbeidslivsfag og man er prisgitt av at lærerene selv har interessen. Mina fra elevrådet kunne også fortelle at det er mulighet for å bytte hvis man ønsker det.
Nikolai og Mina kunne også fortelle om "Zero" et antimobbe tiltak hvor de har møter en gang i måneden hvor de diskuterer hvordan man kan forhindre mobbing. Tiltakene går ut på inspeksjoner i matfri og det skal skapes en lav terskel for å ta kontakt. Et godt forebyggende tiltak fra elevrådet som også kan være med å forebygge utenforskap. Rektor avsluttet med å si at både Nikolai og Mina er morgendagens oljereserver og håper selvsagt at de blir boende i Gausdal!
Med Nikolai og Mina som guide fikk vi ved lunsj også sett arbeidslivsfagene i praksis, her ble det blant annet lagd lysestakeholder. Det sveises og mekkes, som en del av den praktiske skolehverdagen-til stor begeistring fra Statsforvalter Knut Storberget.
Avslutningsvis fikk vi høre om en innovasjonsdag i kommunestyret som ble holdt 22.juni i fjor. Det må være trygt å gjøre feil, og sammen får vi det til er på mange måte mantra i Gausdal. Fremoverlent og langsiktig. Når befolkningsammensetningen endres og vi får en større andel eldre og en mindre andel unge, må man tenke nytt. Derfor har man satt i gang et innovasjonsprosjekt som har tre satsningsområder; Balanse (økonomisk) innovasjon og mobilsering. Det er positivt når kommunene selv er nysgjerrige på og utforske, ta høyere risiko, våge, prøve og feile. Husk; Det må være lov å gjøre feil og sammen får vi det til!
Kontaktpersoner
FAKTA OM GAUSDAL
Kommunenavn: Gausdal (av norrønt Gausdalr, av elvenavnet Gausa, ‘stri strøm, foss’)
Landareal: 1.146 km2
Folketall 3.kvartal: 6.168
Ordfører 2023: Anette Musdalslien (SP)
Kilder: SNL, SSB, Wikipedia
PROGRAM I GAUSDAL
Sted: Gausdal ungdomsskole
Tema:
- Om Gausdal
- 9A
- Elverådet og rolle
- Innovasjonsprosjekt i Gausdal kommune.