Høring – Søknad om tillatelse etter forurensningsloven – Moelven Trysil AS – sagbruk og treimpregnering i Trysil kommune

Høringsfrist:
2. august 2024 23:59

Moelven Trysil AS søker Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven for sin virksomhet i Trysil i Trysil kommune

Alle kan sende innspill og kommentarer til søknaden til Statsforvalteren. Frist for innsending er 2. august 2024.

Publisert 20.06.2024

Søknaden

Statsforvalteren i Innlandet viser til endelig søknad fra Moelven Trysil AS om tillatelse til virksomhet etter forurensningsloven, datert 10.05.2024. Dette med bakgrunn i vårt pålegg om opplysninger for virksomhet omfattet av BAT-konklusjoner for overflatebehandling med organiske løsemidler og beskyttelse av tre og treprodukter med kjemikalier (Surface Treatment Using Organic Solvents including Wood and Wood Products Preservation with Chemicals (STS)), datert 18.12.2023.

BAT-konklusjonene for STS gjelder for virksomheter som oppfyller pkt. 6.7 og/eller 6.10 i forurensingsforskriftens kapittel 36 vedlegg I. Forurensningsmyndighetene skal sikre at vilkår i tillatelser til virksomhetene er i tråd med nye forpliktende utslippsnivåer (BAT-AEL) senest fire år etter at BAT-konklusjonene er publisert, jf. § 36-19 i forurensningsforskriften. BAT-konklusjoner for STS ble publisert desember 2020. Fristen er dermed desember 2024.

Moelven Trysil AS utfører impregnering med vannbaserte midler, med produksjonskapasitet ved impregneringsanleggene på over 75 m3 per dag, som gjør at virksomheten er omfattet av forurensningsforskriften kap. 36 vedlegg I pkt. 6.10. Virksomheten benytter ikke organiske løsemidler til overflatebehandling av tre og er derfor ikke omfattet av pkt. 6.7. Virksomheten til Moelven Trysil AS er frem til nå ikke blitt regulert gjennom egen tillatelse etter forurensningsloven. Utarbeidelse av tillatelse etter forurensningsloven vil omfatte all forurensende aktivitet på anlegget, ikke bare det som er omfattet av Industriutslippsdirektivet med tilhørende BAT-konklusjoner for bransjen.

 

Bakgrunn

Anlegget er et sagbruk med tømmerlagring, saglinje, tørkeanlegg for trelast, høvleri, grunning- og impregneringsanlegg.

Bedriften søker om følgende ramme for sin virksomhet:

  • Mottak av 200 000 m3 tømmer til sagbruk per år.
  • Produksjon av 75 000 m3 høvlede varer per år.
  • Produksjon av 35 000 m3 impregnerte varer og 10 000 m3 grunnede varer per år.

Anlegget tar imot tømmer av både gran og furu. Lagerkapasiteten for sagtømmer er ca. 15 000 m3 tømmer. Tømmeret blir overrislet med vann fra Trysilelva i sommerhalvåret på nattestid (mai-september) for å unngå tørke, sprekker og biologiske angrep av tømmeret (sopp og insekter).

Impregneringsprosessen er en Cu-impregnering gjennom trykkimpregnering, som skjer i et lukket anlegg, autoklave.

Etter kondisjonering blir ferdig impregnert trevirke lagret ute på grusdekt område uten tildekking.

Biobrenselanlegget er skilt ut som egen enhet som i dag eies av Trysil kommune og Eidsiva bioenergi. Virksomheten leverer bark og sagflis til dette forbrenningsanlegget, som grenser til virksomheten i nord. Moelven Trysil benytter energi fra Trysil Fjernvarme, i tillegg til strøm til oppvarming og prosessene.

 

Utslipp til ytre miljø

Overflatevann fra bedriftens virksomhetsområde slippes ut i Trysilelva, i et samlet utslippspunkt. Virksomheten har overflateavrenning fra tømmervanning til Trysilelva. Utslipp fra renseanlegg (flokkulering) i grunningsanlegget går til kommunalt avløpsnett. Virksomheten har tillatelse fra kommunen for påslippet.

Virksomheten har ikke punktutslipp til luft, men virksomheten genererer noe diffuse utslipp av partikler til luft fra lagring og lasting av sagflis. Videre slippes vanndampen fra tørkeprosessen ut gjennom «skorsteiner» på taket av tørkebyggene. Det er kun rent trevirke som tørkes i tørkeanleggene.

Støy. Industriområdet der anlegget er lokalisert ligger i nærhet til boligområde og noe spredt bebyggelse. Anlegget har normal driftstid fra 06:00-23:00 mandag til torsdag og fredag 06:00-13:00. Det er blitt utført en støyutredning av virksomheten i 2013 i forbindelse med arbeidet med ny reguleringsplan. Støysonekart viser støy i gul sone ved noen av de nærmeste naboene for både dag og kveld. Det ble ikke anbefalt støytiltak i forbindelse med denne støyutredningen. Virksomheten har gjennomført støyreduserende tiltak ved anlegget i 2019, og nye støymålinger gjennomført i 2020 viser at støynivået ved nærmeste naboer ligger innenfor gjeldende grenseverdier for støy ved full drift på anlegget.

 

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Moelven Trysil AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

 

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sende til Statsforvalteren i Innlandet innen 2. august 2024.

 

Høringsuttalelser til søknaden kan skrives i skjemaet nedenfor eller sendes til Statsforvalteren i Innlandet innen 2. august 2024 på e-post: sfinpost@statsforvalteren.no, eller per post: Postboks 987, 2604 Lillehammer.

 

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Innlandet, vil de bli forelagt søker til uttalelse. Deretter vil Statsforvalteren utarbeide et utkast til utslippstillatelse og forhåndsvarsle et vedtak. Dette vil gå i kopi til kommunen og andre som har sendt høringsuttalelse. Deretter vil Statsforvalteren fatte vedtak om utslippstillatelse.

Høringsfrist:
2. august 2024 23:59