Høring – Søknad om tillatelse etter forurensningsloven – Alvdal Skurlag AS – høvleri og treimpregnering i Alvdal kommune

Høringsfrist:
2. august 2024 23:59

Alvdal Skurlag AS søker Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven for sin virksomhet på Alvdal i Alvdal kommune

Alle kan sende innspill og kommentarer til søknaden til Statsforvalteren. Frist for innsending er 2. august 2024.

Publisert 20.06.2024

Statsforvalteren i Innlandet viser til endelig søknad fra Alvdal Skurlag AS om tillatelse til virksomhet etter forurensningsloven, datert 29.04.2024. Dette med bakgrunn i vårt pålegg om opplysninger for virksomhet omfattet av BAT-konklusjoner for overflatebehandling med organiske løsemidler og beskyttelse av tre og treprodukter med kjemikalier (Surface Treatment Using Organic Solvents including Wood and Wood Products Preservation with Chemicals (STS)), datert 18.12.2023.

BAT-konklusjonene for STS gjelder for virksomheter som oppfyller pkt. 6.7 og/eller 6.10 i forurensingsforskriftens kapittel 36 vedlegg I. Forurensningsmyndighetene skal sikre at vilkår i tillatelser til virksomhetene er i tråd med nye forpliktende utslippsnivåer (BAT-AEL) senest fire år etter at BAT-konklusjonene er publisert, jf. § 36-19 i forurensningsforskriften. BAT-konklusjoner for STS ble publisert desember 2020. Fristen er dermed desember 2024.

Alvdal Skurlag AS utfører impregnering med vannbaserte midler, med produksjonskapasitet ved impregneringsanleggene på over 75 m3 per dag, som gjør at virksomheten er omfattet av forurensningsforskriften kap. 36 vedlegg I pkt. 6.10. Virksomheten benytter ikke organiske løsemidler til overflatebehandling av tre og er derfor ikke omfattet av pkt. 6.7. Virksomheten til Alvdal Skurlag er frem til nå ikke blitt regulert gjennom egen tillatelse etter forurensningsloven. Utarbeidelse av tillatelse etter forurensningsloven vil omfatte all forurensende aktivitet på anlegget, ikke bare det som er omfattet av Industriutslippsdirektivet med tilhørende BAT-konklusjoner for bransjen.

 

Bakgrunn

Alvdal Skurlag AS er en trelastprodusent som kjøper skurlast (90-95% furu, noe gran) og videreforedler denne i form av høvling, grunning, impregnering og royalbehandling av trelast til utvendig bruk. I tillegg har virksomheten et forbrenningsanlegg for fast biobrensel på 2 MW og en oljekjel (reserve) på 2 MW.

Bedriften søker om følgende ramme for sin virksomhet:

  • Mottak av 100 000 m3 skurlast per år.
  • Produksjon av 10 000 m3 grunnet trevirke per år.
  • Produksjon av 90 000 m3 impregnert trevirke (totalt for klasse AB og A) per år, derav 60 000 m3 røyalbehandlet trevirke.

Impregneringsprosessen er en Cu-impregnering gjennom trykkimpregnering, som skjer i lukkede anlegg, autoklaver, i egne bygg. Virksomheten har to anlegg for impregnering. Videre har virksomheten tre anlegg for Royalbehandling.

Etter kondisjonering blir ferdig behandlet materiale lagret ute, på asfaltert dekke eller grus. Alle pakker har minimum taklemmer.

Biobrenselanlegget benytter bark og flis som brensel, som brukes til oppvarming av bygg, trelasttørking og oppvarming av vann i impregneringsprosessen og olje i royalprosessen. Råflis og bark kjøpes i hovedsak inn. Ved topper brukes også diesel. Renseinnretning er multisyklon.

Bedriftens virksomhetsområde er registrert i Miljødirektoratets database Grunnforurensning – lokalitets ID 2067 med påvirkningsgrad 3 – Ikke akseptabel tilstand og behov for tiltak. Det har blitt utført flere grunnundersøkelser på virksomhetsområdet til Alvdal Skurlag AS. Bl.a. ved det tidligere lagringsområde for CCA-impregnert trevirke, der det ble påvist konsentrasjoner av krom, kobber og arsen over normverdi iht. forurensningsforskriften kapittel 2 vedlegg II. Det benyttes ikke lenger krom og arsen i virksomheten og utslipp av disse stoffene skyldes derfor ikke nåværende virksomhet. Det har blitt utført en tiltaksplan med foreslåtte tiltak for å redusere miljøpåvirkningen av foreliggende forurensning, der noen av de foreslåtte tiltakene er gjennomført.

 

Utslipp til ytre miljø

Bedriftens virksomhet medfører utslipp av vann fra bl.a. vaskevann etter flokkulering fra grunningsanlegget, kondensert vanndamp og vaskevann fra Royalanlegget etter oljeutskiller. Virksomheten har tillatelse fra kommunen for utslipp av oljeholdig avløpsvann til bekk fra 2017. Virksomheten genererer diffuse utslipp til luft av vanndamp fra tørkeanleggene, som tørker rent trevirke.

Overvann blir håndtert gjennom et delvis lukket system på opparbeidede arealer, samt noe som går ut i åpne kanaler/grøfter. I forbindelse med ny reguleringsplan i 2022 ble det gjort en vurdering av overvannshåndteringen ved bedriften, og det er under arbeid en plan for overvannshåndtering iht. krav i reguleringsplanen.

Biobrenselanlegget kan medføre utslipp av støv, NOx og CO. Virksomheten forholder seg til krav og utslippsgrenser som følger av forurensningsforskriften kapittel 27 om utslipp til luft fra mellomstore forbrenningsanlegg.

Diffuse utslipp av partikler. Transport av flis til flislager skjer via lukket system, som minimerer utslipp av partikler fra prosessen. Det kan forekomme utslipp av partikler i forbindelse med lasting av flis ved flislager.

Støy. Anlegget har normal driftstid fra 06:00-23:00 mandag til fredag, med drift i helgene ved behov. Impregnerings- og Royalanleggene er automatiske med drift 24/7. Det er en del utstyr knyttet til bedriftens virksomhet som kan generere støy. Bl.a. i tilknytning til høvlerier, forbrenningsanlegg, flisvifter, interntransport og noen eldre kjøletårn. Bedriften har foretatt en rekke støyreduserende tiltak. Det er gjennomført en vurdering av støy i forbindelse med ny reguleringsplan for Alvdal Skurlag, vedtatt 2022, der det er konkludert med at det ikke er behov for støydempende tiltak.

 

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Alvdal Skurlag AS lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

 

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sende til Statsforvalteren i Innlandet innen 2. august 2024.

 

Høringsuttalelser til søknaden kan skrives i skjemaet nedenfor eller sendes til Statsforvalteren i Innlandet innen 2. august 2024 på e-post: sfinpost@statsforvalteren.no, eller per post: Postboks 987, 2604 Lillehammer.

 

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Innlandet, vil de bli forelagt søker til uttalelse. Deretter vil Statsforvalteren utarbeide et utkast til utslippstillatelse og forhåndsvarsle et vedtak. Dette vil gå i kopi til kommunen og andre som har sendt høringsuttalelse. Deretter vil Statsforvalteren fatte vedtak om utslippstillatelse.

Høringsfrist:
2. august 2024 23:59