Høie: Kan åpne opp fordi kommunene tar kontroll
Helseminister Bent Høie hadde både ros og klare råd på møtet med Innlandskommunene. Han påpekte at vi klarer å slå ned lokale utbrudd, men at alle må være forberedt til innsats dersom strategien fortsatt skal virke.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
- Alle kan komme opp i dette, og vi må dele erfaringer for å lære, sa fylkesmann Knut Storberget på kommunemøtet denne uka, der helseminister Høie deltok, og Dovre kommune delte erfaringer midt i et utbrudd.
Kommunene har vist at de kan ta kontrollen
Bent Høie takket for den formidable jobben som gjøres, både i kommunene og hos Fylkesmannen, for å håndtere den krevende situasjonen vi står i. Han forklarte regjeringens valg om å gå over til en kontrollstrategi der man setter inn lokale tiltak ved utbrudd, etter at man klarte å slå ned smitten nasjonalt.
- Kommunene i hele landet har vist at de kan ta tilbake kontrollen. Når regjeringen nå velger å lette på tiltakene, er det fordi vi faktisk kan håndtere et utbrudd, sa han. Han nevnte som eksempel breddeidretten som tillates fra 12. oktober. 24.000 voksne her i landet kan da møtes igjen på trening. – Vi skal åpne når vi kan, og stramme inn når vi må, sa ministeren.
Samarbeid blir viktig
Helseministeren ser at smitten nå slås ned lokalt, og at kommunene tar tøffe avgjørelser om smittevern. – Men vi har ingen garanti for at det virker videre. Det avhenger av oss alle sammen, fortsatte helseministeren til kommunene. Han oppfordret alle til å være forberedt og pekte på kommunenes viktige innsats med testing, isolering, smittesporing og karantene. Han roste innlandskommunene for å samarbeide. - Regionale løsninger er veldig klokt, å se ressurser i sammenheng og hjelpe hverandre, sa Høie.
Dekning av koronarelaterte utgifter
Høie ser at det kan bli utfordringer framover med å beholde kapasitet på testing og smittesporing. Rådet var å bruke tiden godt, rekruttere personell og lære opp, og ikke basere seg på å omdisponere ressurser. Han påpekte at man må ha en tilleggsberedskap som kan stå over tid. Høie forsikret også kommunene, som spurte om finansieringen av koronautgiftene, om at direkte koronarelaterte utgifter vil bli kompensert.
Pensjonistbuss gav utbrudd i Dovre
Før helseministeren sluttet seg til møtet, fikk kommunene høre om smitteutbruddet i Dovre. Utbruddet stammer fra en busslast med smittede pensjonister som overnattet der for to uker siden. Beredskapssjef Åge Tøndevoldshagen fremhevet hvor viktig det er med gode lister over besøkende, en god førstelinje til å gi informasjon til befolkningen og at man øver sammen og kan hjelpe hverandre hvis det blir frafall.
Over til ordinære innkjøp av smittevernutstyr
Ellers i kommunemøtet ble det orientert om at kommuner og sykehus skal kjøpe smittevernutstyr på vanlig måte igjen fra nyttår. Etter en lang periode med statlig innkjøpsordning og fordeling, skal oppgaven nå løses av kommunene igjen. Staten skal etablere nasjonale beredskapslager for smittevernutstyr som skal inneholde 6 måneders bruk