Våre barn, i vår kommune!

Foto av en barnehånd som leker med byggeklosser
Foto: Pixabay.

Det er stor mangel på fosterhjem over hele landet, og stort behov for at kommunene driver rekruttering lokalt. Statsforvalteren i Innlandet inviterte derfor alle kommunenes ordførere, politisk ledelse, kommunalledelse og barnevernsledere til webinar om hvordan de kan bidra til at flere barn som må flytte i fosterhjem får fortsette å bo i sitt nærområde, eller hos noen de kjenner fra før.

Publisert 17.09.2024

Flere kommuner over hele landet har hatt ulike prosjekter for å øke andelen barn som får bli boende i egen kommune. Disse prosjektene har vist at det er et stort potensial for å rekruttere flere fosterhjem i slekten, nettverket og lokalsamfunnet til barna. Vi tror derfor at mange flere familier kan bidra og rekrutteres som fosterhjem, om kommunene satser på dette.

Statsforvalteren ønsker å bidra til erfaringsutveksling mellom kommuner. Derfor inviterte vi Stange kommune til å dele med kommunene om hvordan de har jobbet med rekruttering av fosterhjem, og hvordan Bufetat kan bidra og hjelpe kommunene. I webinaret ønsket vi også å bidra til at barn som trenger hjelp fra barnevernstjenesten, ikke bare blir sett på som barnevernsbarn, men som hele kommunens barn. At barna hører til i den kommunen de kommer fra, på samme måte som oss alle. Vi valgte derfor å kalle webinaret for; «Våre barn i vår kommune».

Laget rundt barnet

Akkurat nå er det over 60 barn som venter på fosterhjem i Innlandet, mange av dem sier at de ønsker å få beholde vennene sine og gå på samme skole når de skal flytte. Vi oppfordrer kommuneledelsen til å spørre hvordan barnevernstjenesten jobber med dette og være innovative i hvordan de tenker rundt rekruttering av fosterhjem i egen kommune.

Kommunalsjef Denis Aggery i Stange kommune delte hvordan og hvorfor kommunen har jobbet for at flere barn som må flytte i fosterhjem blir boende i sitt nærområde. Han forteller om hvordan det å styrke rekrutering av fosterhjem og beredskapshjem i barnas slekt, nettverk og nærmiljø er lønnsomt på flere måter. Spesielt for det enkelte barnet, deres familie og nære nettverk. Han forteller at når Stange jobber på den måten som de jobber på, så er dette mer enn økonomi, fordi det handler om den totale ressursbruken over flere sektorer i kommunen. Det handler om å være hele laget rundt ett barn. Barnevernstjenesten skal ikke gjøre alt, men tett samarbeid på tvers av skole, barnehage, helse og barnevern styrker det arbeidet som barneverntjeneste gjør.

Alle utgjør laget rundt barnet, som gir trygghet, forutsigbarhet og en rød tråd i livet til barna som ikke kan bo hjemme.

Mer dialog og samarbeid

Mette Skogen jobber som seniorrådgiver i Bufetat, fosterhjemstjenesten i region øst avdeling Innlandet. Bufetat har ulike tiltak de kan bidra når kommunen skal rekruttere fosterhjem i slekt og nettverk. Hun oppfordret til dialog og samarbeid, slik at kommunene og Bufetat kan jobbe sammen for å finne gode omsorgstiltak lokalt. Bufetats mål er å bidra til å skape stabilitet i barnets livsløp.
Det er viktig at det finnes en rød tråd i et ellers kanskje ustabilt liv eller en ustabil tilværelse.
Og det er viktig at barna skal ha færrest mulig omsorgstiltak, og at de skal forholde seg til færrest mulig omsorgspersoner.

Se opptak av webinaret her