Tilskudd til oppfølging av barn og unge med psykiske helseutfordringer og rusmiddelrelaterte problemer
Tilskuddsordningen omfatter tiltak som FACT Ung og utvikling, tilpasning og etablering av psykisk helsetjenester for barn og unge.
Mål for ordningen
Målet er å styrke tilbudet til barn og unge med psykiske helseutfordringer og problematisk rusmiddelbruk, med særlig vekt på barn og unge som har behov for langvarig, tilpasset eller sammensatt oppfølging.
Det er et mål å stimulere til helhetlige tjenester og forpliktende samhandling mellom ulike nivåer og sektorer: mellom kommune og spesialisthelsetjenester, mellom kommunale tjenester og gjennom interkommunalt samarbeid.
Målgruppen er barn og unge med psykiske helseutfordringer eller rusmiddelrelaterte problemer som har behov for forebygging, utredning, behandling og oppfølging, samt de som lever med høy risiko for å utvikle alvorlig funksjonsnedsettelse og deres familier.
For prioritet 2 er målgruppen barn og unge med psykiske helseutfordringer og rusmiddelrelaterte problemer, eller reaksjoner på belastende livshendelser.
Prioriterte tiltak
- Delfinansiering av etablering og drift av tverrfaglig oppsøkende behandlings- og oppfølgingsteam for barn og unge etter modell av Flexible Assertive Community Treatment ung (FACT ung).
- Utvikling, tilpasning og etablering av psykisk helsetjenester for barn og unge basert på veileder psykisk helsearbeid barn og unge.
Søkere som fikk innvilget tilskuddsmidler med prioritet 2 i 2024, kan søke om midler ut tilskuddsperioden, 4 år i prosjekt. For alle prioriteringer anbefales det å gjennomføre et forprosjekt.
Presiseringer
For alle prioriteringer anbefales det å gjennomføre et forprosjekt. For prioritering 1 anbefales det å følge det nasjonale opplegget for forprosjekter.
Tjenestetilbud skal utvikles og iverksettes sammen med brukere/pasienter.
Tilskuddsmottakers egenfinansiering må økes i takt med at tilskuddsmidlene avkortes etter gjeldende nedtrappingsmodell. Tilskuddsmottaker må sørge for en gradvis innarbeiding av stillinger i budsjett/økonomiplan slik at tiltaket det søkes midler til kan egenfinansieres når tilskuddsperioden er over.
Hvem kan søke?
Kommuner og interkommunale selskaper.
Det er viktig at søkere setter seg godt inn i tilskuddsberegning og regelverk for tilskuddsordningen.
Se høyre side for lenke til hele utlysningen hos Helsedirektoratet, fullstendig regelverk, søknadsskjema og rapporteringsskjema.
Frister og praktisk informasjon
Rapporteringsfristen for 2024: 01. april 2025
Søknadsfrist: 11. april 2025
Forventet svar på søknad: 30. juni 2025
Søknaden undertegnes av kommunedirektør eller den som har signeringsfullmakt.
Søknad og rapporteringer sendes Statsforvalteren i Agder på e-post: sfagpost@statsforvalteren.no