Kommunens oppfølgning av godkjenning av barnehager og skoler
Helsedirektoratet har utarbeidet to nye veileder til hjelp for kommunenes tilsyn med miljørettet helsevern og tilsyn med radon i skoler, barnehager og utleieboliger.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Miljørettet helsevern omfatter de faktorer i miljøet som til enhver tid direkte eller indirekte kan ha innvirkning på helsen. Disse omfatter blant annet biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer.
De nye veilederne er nyttig for kommunens oppfølgning av miljørettet helsevern. Kommunen skal blant annet føre tilsyn med offentlige og private barnehager og skoler etter forskrift for miljørettet helsevern. Dette er hjemlet i folkehelselovens §9.
Landsomfattende undersøkelser viser at det i mange kommuner er svikt når det gjelder tilsynsoppgavene i miljørettet helsevern. I disse dager følger Fylkesmannen i Aust- og Vest Agder opp den nasjonale undersøkelsen fra 2015; Kartlegging av miljøstatus i landets barnehager i 2015 IS-2447. Kartleggingen viste 4 av 10 barnehager ikke har hatt tilsyn de siste tre årene, det er påvist feil ved flere enn halvparten av barnehagene og 3 av 10 barnehager har ikke utbedret disse manglende. Les mer om kartleggingen her.
I uke 24 og 25 gejnnomfører Fylkesmannen telefonintervjuer med samtlige kommuner i agderfylkene for å se nærmere på hvordan tilsyn og godkjenning av barnehager og skoler blir fulgt opp.
Det er kommunen som er klageinstans for miljørettet helsevern. Dersom klagen ikke fører fram kan vedtak truffet av kommunen eller kommunelegen kan påklages til fylkesmannen.