Felles tilsyn om skolens meldeplikt til barnevernet og barnevernets tilbakemeldinger til offentlige meldere - Kvinesdal kommune

Dato:
8. mars 2021 - 4. august 2021
Sted:
Kvinesdal kommune – Lister barnevernstjeneste for Kvinesdal kommune
Kommune:
Kvinesdal
Ansvarlig:
Statsforvalteren i Agder
Målgruppe:
Kvinesdal kommune

Statsforvalteren har gjennomført tilsyn med skolenes meldeplikt til barnevernet og tilbakemeldinger til offentlige meldere i Kvinesdal kommune fra Lister barnevern. 

Publisert 30.08.2021

Statsforvalteren har undersøkt om kommunen ivaretar sitt ansvar for at skolene oppfyller meldeplikten til barnevernet og veier den mot taushetsplikten, samt om barneverntjenesten gir tilbakemelding til offentlige meldere.

 

I den forbindelse har Statsforvalteren gjennomgått kommunens tidligere innsendte egenvurderinger og dokumenter fra virksomhetene. Vi intervjuet kommunalsjef og rektorer i Kvinesdal kommune og ansatte i interkommunal barneverntjeneste i Lister. Vi undersøkte om virksomhetene sørger for at meldeplikten praktiseres i samsvar med aktuelle lovkrav og at barnevernet gir tilbakemeldinger til meldere slik barnevernloven krever.

 

En melding skal være begrunnet i konkrete holdepunkter som tilsier at situasjonen for barnet er så alvorlig som loven krever. Det er melders ansvar å gjøre en selvstendig vurdering av alvorlighetsgraden før meldingen sendes, jf. skjønnskravet i loven. Den som melder bør også kunne dokumentere hvilke vurderinger vedkommende har gjort i forkant av meldingen, slik at tilsynsmyndigheten kan få grunnlag for å vurdere forsvarligheten.

 

Statsforvalteren fant at Kvinesdal kommune ikke rutinemessig vurderer taushetsplikten opp mot meldeplikten før melding sendes til barnevernet og ikke innhenter informert samtykke dersom vilkårene for å sende melding etter § 15-3 ikke er oppfylt. 

 

Vi mener at kommunens internkontrollsystem ikke inneholder rutiner for å identifisere hvor det kan være risiko for at taushetsplikten ikke oppfylles ved meldinger til barnverntjenesten og rutiner for å følge opp praksisen for å kunne avdekke og følge opp avvik.

 

Kommunen og barneverntjenesten mottok en foreløpig tilsynsrapport og har innen fristen gitt tilbakemelding. Vi fatter nå vedtak med pålegg til kommunen om retting. Kommunen har rettefrist til 1. oktober 2021.

Dato:
8. mars 2021 - 4. august 2021
Sted:
Kvinesdal kommune – Lister barnevernstjeneste for Kvinesdal kommune
Kommune:
Kvinesdal
Ansvarlig:
Statsforvalteren i Agder
Målgruppe:
Kvinesdal kommune