Sjøfuglreservatene langs kysten av Agder

Sjøfuglene på Skagerak er i nedgang, og trenger all den ro de kan få gjennom hekkesesongen. Derfor er det forbudt å gå i land eller ferdes nærmere enn 50 meter fra land i sjøfuglreservatene i perioden 15. april til 15. juli.
Kart som viser sjøfuglreservatene
Klima- og miljødepartementet leverte i januar i år en nasjonal handlingsplan for å bedre situasjonen for sjøfuglbestandene. Der kan vi lese at Norge er en betydelig sjøfuglnasjon med 54 arter som opptrer langs kysten av fastlandet, på Jan Mayen og rundt Svalbard. Disse bestandene kan telle flere titalls millioner fugler, og Norge har et internasjonalt ansvar for å bevare levedyktige bestander av sjøfugl.
Sjøfuglene er viktige indikatorer på tilstanden til våre marine økosystemer, men mange bestander er i sterk tilbakegang. Antallet norske sjøfugler har gått tilbake med 80 prosent fra 1970 til 2020, og nesten halvparten av artene er nå oppført som truet på Norsk rødliste for arter. Denne nedgangen er en del av en global trend hvor sjøfugler er blant de mest truede fuglegruppene.
Dessverre har utviklingen i Agder også vært negativ over tid. Det viser sjøfugltellingene som foregår i «sjøfuglreservatene» våre. Rapporter fra overvåkingen som pågår finner du i margen til høyre under dokumenter.
Negativ utvikling for flere arter
Det foregår en systematisk overvåking av sjøfuglbestandene langs kysten i Agder. Stort sett er det sjøfuglreservatene og nasjonalparksonene for sjøfugl som overvåkes, men også andre viktige hekkelokaliteter uten vernestatus.
Nedslående rapporter fra BirdLife Norge (tidligere Norsk ornitologisk forening) i Vest-Agder har i flere år vist nedadgående trender for mange av de vanligste sjøfuglene, så også siste rapport fra 2024 (se figur 1). Selv om det er årlige variasjoner, ser utviklingen ut til å stabilisere seg noe, dog på et mye lavere nivå enn tidligere.

I tidligere Aust-Agder har vi endret metodikken for overvåkingen (2017) som pågår. Resultatene fra de siste 8 årene gjenspeiler det vi ser i grafen fra tidligere Vest-Agder. Den siste tiårsperioden er preget av svingninger i antall sjøfugler som går til hekking, og det varierer også en god del mellom artene hvordan det svinger.
Det er gledelig at vi igjen finner noen gode makrellternekolonier enkelte steder i tidligere Aust-Agder. De hekker ganske konsekvent utenfor verneområdene, på steder hvor det ikke er ilandstigningsforbud. De er derfor svært sårbare med tanke på forstyrrelse i hekkeperioden. Ternene er heldigvis gode til å si i fra så publikum blir oppmerksomme og kan trekke unna.



Sjøfuglreservater og sjøfuglsoner i Raet nasjonalpark
Det finnes 55 sjøfuglreservater langs kysten av Agder. I tillegg kommer 10 sjøfuglsoner innenfor Raet nasjonalpark. De fleste av disse verneområdene stammer fra vernerunden på slutten av 1970- og begynnelsen av 1980-tallet, da det ble gjort en nasjonal satsning for å frede de viktigste områdene for sjøfugl.
I Raet nasjonalpark ble det i 2016 opprettet fem helt nye sjøfuglsoner samtidig som fem gamle sjøfuglreservater ble omgjort til sjøfuglsoner i nasjonalparken. Det gjelder omtrent likelydende bestemmelser i sjøfuglreservatene og sjøfuglsonene – den viktigste er uten tvil ferdselsforbudet som gjelder i perioden 15. april til 15. juli!
Det er nå blitt lettere å få oversikt over hvilke verneområder som har ferdselsrestriksjoner langs kysten. Dette vises nå som et eget tema (Vern/Restriksjonsområder) i karttjenesten Naturbase.no. Etter hvert vil dette også kunne vises i flere andre karttjenester.
Kart som viser sjøfuglreservater med restriksjoner.
Informasjon om restriksjonene som gjelder får du ved å zoome inn og klikke på det området du ønsker informasjon om. Du finner også lenke til faktaark med mer informasjon om det enkelte reservat/nasjonalpark og lenke til verneforskriften.
På nettsiden www.naturbase.no. finner du mer informasjon om innhold i og bruk av Naturbase, Miljøforvaltningens system for naturinformasjon.
Vis hensyn til sjøfuglene!
Statsforvalteren oppfordrer alle til å respektere forbudet mot ilandstigning og ferdsel i sonen nærmere land enn 50 meter i alle sjøfuglreservatene og -sonene. Vis hensyn til hekkende fugler – også i områder uten ilandstigningsforbud. En stor andel av den totale sjøfuglbestanden hekker utenfor verneområdene.
Dersom fugler opptrer «aggressivt» (skriker og bråker, utfører skinnangrep o.l.) mot besøkende, betyr det at de forsvarer sin reirplass eller unger. Dersom fuglene viser slik atferd skal man trekke tilstrekkelig unna. Er det på en holme, bør man forlate holmen.
