Fem nye skogreservater i Agder

Gammelt lindetre i Sporkland naturreservat, Sirdal kommune.
Gammelt lindetre i Sporkland naturreservat, Sirdal kommune. Foto: Trude Engesland.

Kongen i Statsråd vedtok den 21.06.2024 vern av fire nye naturreservater og utvidelse av ett eksisterende naturreservat i Agder. Alle områdene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog.

Publisert 03.07.2024

I alt vernes om lag 3500 daa gammel og verdifull skog i fylket. Naturreservatene er varierte og ligger i kommunene Hægebostad, Kristiansand, Lillesand, Tvedestrand og Sirdal. Vernet vil sikre områder med gammel og naturskogspreget edelløvskog, blandingsskog samt gammel eikeskog. Disse skogtypene er viktige leveområder for en rekke trua og krevende arter. Opprettelse av de fem verneområdene vil bidra til oppnåelse av nasjonale og internasjonale mål for bevaring av naturmangfold. Gjennom skogvernet tar vi vare på naturen og artene som finnes der, for kommende generasjoner.

Rike edelløvskoger og gammel blandingsskog

Skogbildet og topografien i de nylig opprettede verneområdene er variert, og skogtypene som dominerer er ulike typer rik edelløvskog, gammel eikeskog og blandingsskog.

Kleppsfjellet og Slettafjellet naturreservat ligger i en bratt liside ned mot innsjøen Lygne. De største vernekvalitetene er knyttet til de trua naturtypene i skog rik lågurtedelløvskog og frisk rik edelløvskog. I dette området består mye av den friske rike edelløvskogen av alm-lindeskog. Stedvis har området høy bonitet. I områdene Vennevannsliene og Hisåsen dominerer blandingsskogen. Her er osp og eik er vanlige treslag, sammen med eldre gran- og furuskog, gjerne med innslag av rikere lågurtskog. Spesielt for Vennevannsliene er at det stedvis finnes en del frodig løvdominert skog som samtidig er rik på død ved.

Området Sporkland sikrer vern av et stort og sammenhengende område som strekker seg fra Sirdalsvannet og opp til Sporkland. Området er variert, og består av flere skogtyper som gammel boreal lauvskog, gammel fattig edelløvskog og rik edelløvskog. Den rike edelløvskog ligger primært i den nordlige enden av reservatet og er en lågurtedelløvskog dominert av eldre lindeskog. Spesielt for området er funn av flere store styvingstrær av lind.  

Et mindre utvidelsesområde av Nedre Timenes naturreservat bidrar med vern av et større areal gammel eikeskog som legges til eksisterende reservat.     

Konsekvenser av vernevedtaket

Vernevedtaket innebærer at det legges restriksjoner på bruken av det enkelte området. Alle tiltak som kan bidra til endringer i naturmiljøet er forbudt. Det vil si at oppføring av nye bygninger, vedhogst, skogsdrift, skogskjøtsel, nydyrking, motorisert ferdsel med mer ikke lenger vil være tillatt. Noen tiltak vil imidlertid kunne tillates etter godkjent søknad.

En vil likevel kunne merke og rydde eksisterende stier og vedlikeholde bygninger som finnes innenfor naturreservatene. Vanlige friluftslivsaktiviteter kan også foregå som tidligere. Verneforskriftene gir ingen begrensninger på vanlig ferdsel, jakt (stor- og småvilt), fiske eller plukking av bær og sopp. Det kan også tennes bål med medbrakt ved eller ved bruk av ved en finner på bakken.

Frivillig skogvern

De fem naturreservatene inngår alle i arbeidet med frivillig vern av skog på privat grunn. Det betyr at skogeierne selv har tilbudt sine eiendommer for vern, mot at staten utbetaler erstatning. Interessen for frivillig skogvern på Agder har økt de siste årene og det pågår nå vernearbeid for et stort antall områder i fylket.

Mer informasjon om vernevedtaket finner du på Klima- og miljøverndepartementets nettside: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/vernar-27-skogomrade-i-atte-fylke/id3046251/

Verneforskrifter for de fem naturreservatene ligger tilgjengelig på Lovdata.