Klima

Oppdatert 18.11.2024

Utslippet av klimagasser i Norge må kuttes for at vi skal nå internasjonale og nasjonale forpliktelser fastsatt i Parisavtalen og klimaloven. Vi kan begrense klimaendringene ved å redusere klimagassutslipp og å øke opptak og binding av karbon. Samtidig må vi erkjenne at klimaet allerede er i ferd med å endre seg, og at vi allerede nå må tilpasse oss et endret klima.

Utslippsreduksjoner

Statsforvalteren skal arbeide for å redusere utslipp av klimagasser på en rekke områder. Vi er bindeledd mellom nasjonal klimapolitikk og kommuner og andre aktører i fylket. Statsforvalteren har også en viktig funksjon i å følge opp planarbeidet i kommunene, både som veileder i kommunal planlegging og ved å fremme innsigelser dersom planer er i strid med nasjonale retningslinjer. På landbruksområdet informerer og veileder vi om tiltak og virkemidler som kan redusere klimagassutslippene og øke opptak og binding av karbon. Vi jobber for å formidle kunnskap og informasjon om klima til kommunene innenfor alle våre ansvarsområder. Dette gjøres i vår løpende dialog med kommunene og gjennom samlinger, kurs og konferanser.

Klimatilpasning

For Norges del betyr klimaendringene i hovedsak høyere gjennomsnittstemperaturer, økt nedbørintensitet, økt avrenning, færre dager med snø, økt havnivå og mer påvirkning av naturmiljøet. Endringene gir økt risiko for flom, stormflo, skred (både jordskred og snøskred) og overvannsskader. Klimaendringene har også mer saktevirkende effekter på natur og samfunn, som endringer i arter og økosystemer og endrede forutsetninger for naturbaserte næringer som fiskeri, landbruk og reiseliv. Klimaendringene har ulike konsekvenser i ulike områder, og nødvendige tiltak kan derfor variere fra sted til sted. 

Statsforvalteren skal bidra til at samfunnet klarer å begrense negative effekter av klimaendringene. Statsforvalterens rolle i klimatilpasningsarbeidet er både som myndighet og veileder innenfor flere av våre fagområder. Arealplanlegging har en nøkkelrolle i klimatilpasningsarbeidet, og Statsforvalteren veileder og kan komme med innsigelser. Statsforvalteren har også en sentral rolle innenfor regional samfunnssikkerhet og beredskap, som omfatter tilsyn, veiledning og risikoforebyggende arbeid, og håndtering av akutte situasjoner. Landbruk, avløp, naturforvaltning og vannforvaltning er andre fagområder der Statsforvalteren kan være med og bidra til at samfunnet er forberedt på å tåle konsekvensene av et endret klima.

Vis mer


Publisert 03.03.2025

Nye statlige planretningslinjer for klima og arealbruk

I desember 2024 vedtok regjeringen Statlige planretningslinjer for klima og energi og Statlige planretningslinjer for arealbruk og mobilitet. Retningslinjene gjelder ved statlig, regional og kommunal planlegging.


Publisert 25.02.2025

Søk Klimasats-støtte for 2025

Kommuner og fylkeskommuner kan søke støtte til lokale klimatiltak. Fristen er 31. mars. 


Publisert 12.12.2024, Sist endret 12.12.2024

Høringsuttalelse om klimamål for 2035 fra Statsforvalteren i Agder

Statsforvalteren i Agder har gitt høringsuttalelse til regjeringens forslag om endring av klimaloven med nytt klimamål for 2035. Vi peker på at politiske avgjørelser bør baseres på solid faglig kunnskap og ber derfor Regjeringen legge Miljødirektoratets anbefaling om hva Norges klimamål bør være, til grunn for det videre arbeidet.


Publisert 13.02.2020

Klimakur 2030

Den 31. januar 2020 ble Klimakur 2030 presentert. Rapporten konkluderer med at det er mulig å halvere ikke-kvotepliktige utslipp innen 2030, men dette forutsetter at virkemidler som avgifter og støtte kommer på plass raskt.