Næringsmiddelindustri

Dersom du planlegger å starte opp næringsmiddelvirksomhet må du ta kontakt med Statsforvalteren for å avklare behov for utslippstillatelse. Større virksomheter kan være omfattet av EUs industriutslippsdirektiv, som stiller strenge krav til utslipp.

Næringsmiddelindustri er en fellesbetegnelse for virksomheter som bearbeider og produserer mat- og drikkevarer. Slike virksomheter kan ha miljøutfordringer knyttet til blant annet utslipp av organisk stoff, fett, næringssalter, vaskevann og desinfeksjonsmidler. Mange av dem har utslipp av betydelige vannmengder med varierende innhold til vannforekomst eller kommunalt avløpsnett. Virksomhetene kan være preget av sesongbasert drift og store svingninger i avløpsmengder og -innhold, og det kan også være utfordringer med skjemmende lukt og avfall.

Industriutslippsdirektivet (IED)

EUs industriutslippsdirektiv er tatt inn i norsk rett gjennom kapittel 36 i forurensningsforskriften. Virksomheter som er omfattet skal reguleres med utgangspunkt i hva som anses for å være beste tilgjengelige teknikker (BAT). BAT-konklusjoner for næringsmiddelindustri (BAT conclusions for the Food, Drink and Milk Industries) ble vedtatt den 4. desember 2019. Aktivitetene ved anlegget og produksjonskapasitet avgjør om en virksomhet er omfattet. 

Direktivet stiller bl.a. juridisk bindende grenseverdier for utslipp til vann som gjelder uavhengig av om utslippet går direkte til en vannforekomst eller til kommunalt renseanlegg. Dersom utslippet går til kommunalt nett kan man imidlertid medregne rensing i det kommunale anlegget, men man må likevel i mange tilfeller rense mye selv før påslipp til renseanlegget.

Ansvar og myndighetsfordeling       

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for næringsmiddelindustri. Dersom du skal starte opp en næringsmiddelvirksomhet må du i god tid på forhånd søke oss om utslippstillatelse. Til høyre på siden finner du en oversikt over hva en søknad om næringsmiddelvirksomhet bør inneholde som kan brukes som et utgangspunkt for søknaden. 

Kommunen er forurensningsmyndighet etter forurensningsforskriften kapittel 15A om påslipp til kommunalt nett. Kommunen kan stille krav til påslipp (mengder og sammensetning/innhold) for å ivareta sitt renseanlegg, ledningsnett, helsen til personale, kvalitet på avløpsslam o.l.

Kommunen er også planmyndighet etter plan- og bygningsloven, og bestemmer hvordan arealene i kommunen skal brukes og reguleres. Ved oppstart av ny virksomhet er det viktig at det er avklart at området der virksomheten er lokalisert er regulert til formålet. 

Mattilsynet kan i mange tilfeller være en aktuell myndighet i næringsmiddelsaker, og regulerer blant annet bruk av rester fra næringsmiddelproduksjon til dyrefôr og jordforbedring.